Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Stel je eens voor dat een groep posthumans met een kunstmatige intelligentie besluit haar verdere ontwikkeling in eigen hand te nemen en dat de wereld daardoor onbegrijpelijk wordt voor hedendaagse mensen. Wat gebeurt er dan? Het antwoord wordt gegeven op het nieuwe conceptalbum van de progressieve melodische deathmetalband Scar Symmetry: The Singularity (Phase I – Neohumanity). Het eerste deel van een trilogie over technologische singulariteit.

Het eerste ook waarbij gitarist/toetsenist Per Nilsson alleen verantwoordelijk is voor de songwriting (alsmede de mix, de mastering en de productie) sinds het vertrek van Jonas Kjellgren. Dat houdt in dat er wat accentverschuivingen zijn. Per kiest samen met de anderen voor een progressieve richting zonder daarbij afstand te nemen van de bekende Scar Symmetry-elementen. Met Neohuman, een nummer van bijna tien minuten, wordt dit statement bevestigd. Deze epic bevat alles wat het nieuwe Scar Symmetry samenvat: goede opbouw en songwriting, memorabele refreinen, sterke instrumentale stukken met mooie solo’s en een krachtige ritmesectie.

Als je denkt daarmee het hoogtepunt van het album te hebben gehad, zit je goed mis. Het album dat het tienjarig jubileum van het vijftal markeert, vliegt van het ene hoogtepunt naar het andere. Het enige minpunt dat ik kan bedenken, is het gesproken deel aan het einde van Cryonic Harvest omdat het niet in het geheel past. Verder is het alleen maar genieten, waarbij er wordt geëindigd met het epische hoogtepunt Technocalyptic Cybergeddon, waarbij de melodie van het intro op een prachtige wijze terugkeert.

Waar het vorige album nog heel open was, is het nieuwe rijkelijk voorzien met allerlei instrumentale en vocale ideeën. Twintig procent van het magnum opus is samengesteld uit solo’s. Om dit te illustreren bestaat Children Of The Integrated Circuit in zijn geheel uit soleerwerk. Wat opvalt is dat het contrast tussen hard en zacht groter is. De lichtere, cleane gedeelten met catchy zanglijnen en een dansgevoel zijn gelikter dan ooit en zijn voorzien van pompende beats. De zware passages met grunts zijn daardoor krachtiger en doen herinneren aan de progressieve death metal van Opeth. Er wordt een uitstekende balans gevonden tussen deze uitersten waarbij de cleane passages veelal teruggrijpen naar jarentachtigrock als Toto, Kansas en Van Halen en een moderne act als Amaranthe.

The Singularity (Phase I – Neohumanity) is een progressief melodisch deathmetalmeesterwerk dat in menig jaarlijstje zal staan. Een boeiende sci-fi soundtrack die ons inleidt in het begrip technologische singulariteit. Een gebonden, ambitieus en herkenbaar Scar Symmetry-album met memorabele zanglijnen en solo’s. Een muzikaal hoogwaardig album dat contrasten en verschillende stijlen op een sterke manier verbindt en doet verlangen naar de overige delen van de trilogie. Wordt vervolgd…

Tracklist:
1. The Shape Of Things To Come
2. Neohuman
3. Limits To Infinity
4. Cryonic Harvest
5. The Spiral Timeshift
6. Children Of The Integrated Circuit
7. Neuromancers
8. Technocalyptic Cybergeddon

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 8 oktober 2014

Koop dit album in

Meer Scar Symmetry:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Metal Meepy op 08-10-2014 om 11:21u

Ik heb alleen nog Limits to Infinity gehoord, en dat stemde me niet bepaald vrolijk. Dat kan ik in deze tijd nauwelijks nog progressief noemen, en het is me eigenlijk veel te cheesy. Als dat tekenend is, dan sla ik liever over.

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Progressive Jeff op 08-10-2014 om 11:43u
Score: 90 / 100

Limits To Infinity is één van de minder progressieve nummers op het album. De meeste nummers zijn wel progressief. Het geheel klinkt inderdaad gelikt. Dat kan voor mensen een no-go betekenen maar als het je niet stoort, is het een geweldig album.

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Bastiaan op 08-10-2014 om 14:18u
Score: 87 / 100

Limits to infinity is inderdaad een typische single. Vooral pakkend. Ik vind het een sterk nummer, maar de hele plaat is goed, maar ook harder en technischer.

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Metal Meepy op 08-10-2014 om 19:49u

Ok, merci. In dat geval zal ik 'm dit weekend toch maar een draai geven.

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Timebomb op 08-10-2014 om 21:29u
Score: 65 / 100

Maar goed dat smaken verschillen.

Mij inderdaad ook te cheesy om het zo maar te noemen. Niet echt progressief aangezien het allemaal bekend klinkt. Cleane zang vind ik persoonlijk niet echt boeiend. De rock riffs met grunt vocalen bevallen mij totaal niet.

Ik slinger de nieuwe van Sanctuary er maar weer ff in, komt meer in mijn straatje.....

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Metal Meepy op 09-10-2014 om 18:22u

Iets eerder dan ik dacht, maar helaas... ik kom er niet doorheen. Het is mij over het geheel te simpel, te cheesy, en uhmm... gewoon niet goed genoeg. Ik wil veel meer, en dat vind ik wel bij progressieve meesterwerken als van Ne Obliviscaris of (ietsje verder weg) van Between The Buried And Me. Voor mij spelen dat soort bands wel echt in de voorhoede van de progressieve metal... maar goed, smaken verschillen.

En Jeffrey, ik wil hierbij wel nogmaals opmerken dat ik je reviews doorgaans echt uitstekend vind - deze hier ook. Een echte liefhebber, dat blijkt uit alles. :)

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Progressive Jeff op 09-10-2014 om 19:37u
Score: 90 / 100

Dank je voor het compliment, leuk om te horen. Ik ben zeker een liefhebber en doe mijn best om zo objectief mogelijk te schrijven. Over Ne Obliviscaris...die komt er over een paar weken aan (de review) en ik kan alvast verklappen dat het een meesterwerk is, om in jouw bewoordingen te blijven. Vandaag is er weer een nummer vrijgegeven. Inderdaad is deze plaat van Scar Symmetry op momenten 'cheesy' en gladjes geproduceerd maar er zit zoveel moois en goeds in. Jammer dat het niet iedereen kan bekoren. Het is maar goed dat smaken verschillen, houden we altijd interessante discussies over. Ik respecteer wat dat betreft afwijkende meningen.

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van Metal Meepy op 09-10-2014 om 22:18u

Ik uiteraard ook, en ik hou er altijd van als in dit soort discussies aanverwante bands genoemd worden. Dat helpt in het verder zoeken naar nog meer, en nog beter...

Vwb NeO: 'Citadel' kan idd wel eens mijn album van het jaar worden. Heb een lage bitrate MP3 versie gehoord, en dat is ook wat mij betreft inderdaad (en alweer) een meesterwerk. Nog even wachten op de CD (7 Nov).

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I -Neohumanity)
Reactie van peter op 22-10-2014 om 20:36u
Score: 50 / 100

simpel,ik hou niet van grunts,dus totaal niet interessant
voor mij smaak,maar ja smaken verschillen..