Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Sigiriya - Darkness Died Today
Jaar van release: 2014
Label: Candlelight Records

Sigiriya - Darkness Died Today

In 2001 ging de doom/stonerband Acrimony uit Wales ter ziele. Acht jaar later maakten alle vier bandleden een doorstart met Sigiriya. Sigiriya, vernoemd naar de “Leeuwenrots” die te vinden is in Sri Lanka, bracht met de oud-Acrimony line-up in 2011 een degelijk debuut uit. Vanwege familieomstandigheden stapte zanger Dorian Walters op en vonden de overige leden een vervanger in de persoon van Matt “Pipes” Williams. Sigiriya komt anno 2014 met het nieuwe album Darkness Died Today.

Van zanger veranderen is altijd een risicovolle onderneming. In het geval van Sigiriya lijkt het een goede zet. Hoewel Walters een prima zanger was, heeft de stem van Williams wat meer karakter en blijkt hij de songs met zijn krachtige, maar toch melodieuze stem naar een hoger niveau te brengen. De invloeden van de band zijn al gauw duidelijk hoorbaar na een paar nummers. Bands als Monster Magnet en Kyuss zijn met name het meest prominent terug te horen in de sound. De nummers op Darkness Died Today hebben zware, logge riffs. Typerend stonermetal zou je zeggen. Toch onderscheid Sigiriya zich wel degelijk door regelmatig soulvolle loopjes met al het zware riffgeweld te combineren. De band weet een goede mix te maken van power en melodie. Uitstekende voorbeelden hiervan zijn Guided By Mountains (een nummer waarop de band in het ingetogen intro ook gebruik maakt van een cello) en Tribe Of The Old Oak.

Deze melodieuze momenten worden afgewisseld met de wat directere, beukende stonersongs als Godspeeder en Return To Earth. De laatste is wellicht het zwaarste nummer van de plaat en valt verder op door de interessante opbouw. Afsluiter Sleeping With The Dogs begint direct uptempo met een lekker meebrulrefrein en eindigt met een prachtige climax in de vorm van een muur van vervormd gitaarwerk en maakt daar ook weer op een mooie manier gebruik van de cello tussen al het gitaargeweld. Een prachtige manier om de plaat te eindigen.

Hoewel Darkness Died Today geen échte positieve uitschieters heeft, heeft het echter ook weinig zwakke momenten. De band zet een mooie sound neer en laat horen geen dertien in een dozijn stonerband te zijn. Mooi onderdeel van deze release is het fraaie artwork ontworpen door Jimbob Isaac, tevens zanger van een andere stoner/sludge-band uit Wales, Hark.

Tracklist:
1. Dragging The Bones
2. Guided By Mountains
3. Return To Earth
4. Godspeeder
5. Tribe Of The Old Oak
6. Obelisk
7. Freedom Engines
8. Sleeping With The Dogs

Score: 79 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 13 augustus 2014

Koop dit album in

Meer Sigiriya:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sigiriya - Darkness Died Today
Reactie van appie op 15-08-2014 om 13:00u
Score: 80 / 100

goeie band en review, de nummers doen me wat denken aan sound of white noise van anthrax.
enige wat ik er aan mis zijn een portie gitaarsolo's al is de band wel afwisselend genoeg om dit gedeeltelijk te compenseren.