Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Finntroll - Natten Med De Levande Finntroll
Jaar van release: 2014
Label: Spinefarm Records
Finntroll - Natten Med De Levande Finntroll
Hèhè, eindelijk is ie daar dan; de langverwachte live-cd van het concert dat op 20 september 2008 plaatsvond in de Melkweg te Amsterdam. De plaat heeft de titel meegekregen die vertaald wordt met ‘Nacht met de levende Finntroll’. In eerste instantie zou er een DVD in 2009 verschijnen maar daar is (vooralsnog) van afgezien. Dat is jammer want dat zou de sfeer van het optreden nog beter in huis halen dan een livealbum. Tijdens het optreden zat de sfeer er namelijk bij zowel de humppametalband als het publiek goed in. Dat is ook niet zo gek want de muziek van Finntroll leent zich uitstekend voor een liveoptreden.

Voor de diehardfans en degenen die er zes jaren geleden bij waren en het optreden nog eens willen herbeleven, is Natten Med De Levande Fintroll een leuk extraatje maar overige lezers zou ik de release niet aanraden. Het geluid op het album staat namelijk niet echt optimaal, waardoor niet alle details die op de plaat de extra’s brengen, terugkomen in het geluid op deze release. Het traditionele joiking is helemaal weggelaten (in bijvoorbeeld Aldhissla en Jaktens Tid. De Finland-Zweedse vocalen van Vreth en de synthpartijen van Trollhorn en Virta staan wat zacht (bijvoorbeeld in het ingekorte Blodnatt) in vergelijking met de bas van Tundra en de gitaren van Skrymer en Routa. De drums van Beast Dominator staan wat zwaar en dof in de mix waardoor snelle stukken wat verzanden in een brei.

Op plaat klinken de nummers beter al is de live-uitvoering van bijvoorbeeld Nedgång, Jaktens Tid en Segersång wel overtuigend. Afgezien van een paar schoonheidsfoutjes, speelt de band energiek en strak. De setlist is gevarieerd met nummers van de eerste vier albums en twee EP’s en toppers als Rivfader, Trollhammaren en Det Iskala Trollblodet ontbreken niet. Alleen Ormhäxan en Sang die tijdens het concert werden gespeeld, staan niet op deze release. Het ontbreken hiervan zorgt ervoor dat de nummers niet altijd even mooi in elkaar overvloeien. Daardoor wordt de optimale beleving wat verstoord.

Met bijna tachtig minuten aan rot ‘n troll krijgt de Finntroll-fan waar voor zijn geld. Voor de echte fans is deze release een toegevoegde waarde voor hun platenkast. Voor anderen die Finntroll wel een leuke band vinden, is Natten Med De Levande Finntroll een overbodige release, met name door de matige geluidskwaliteit maar ook vanwege de lange speelduur. Als alternatief adviseer ik om (nog) eens naar een liveconcert te gaan, dat is echt een feest! Later dit jaar gaat Finntroll weer door Europa touren samen met Hatesphere en Profate Omen. Helaas staan er geen Nederlandse shows gepland maar wel wordt er opgetreden bij onze oosterburen. Ter ere van het tienjarig bestaan van het album Nattfödd zal die in zijn geheel worden gespeeld.

Tracklist:
1. Kitteldags
2. Slaget Vid Blodsälv
3. Blodnatt
4. Nedgång
5. Nattfödd
6. Ursvamp
7. Eliytres
8. Aldhissla
9. Jaktens Tid
10. Rivfader
11. Korpens Saga
12. Trollhammaren
13. Fiskarens Fiende
14. Svartberg
15. Försvinn Du Som Lyser
16. Midnattens Widunder
17. En Mäktig Här
18. Det Iskalla Trollblodet
19. Segersång

Score: 72 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 juni 2014

Meer Finntroll:

Finntroll - Natten Med De Levande Finntroll
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2014 om 16:21u

dat werd tijd.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.