Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

High Spirits - You Are Here
Jaar van release: 2014
Label: High Roller Records
High Spirits - You Are Here
De muziek van High Spirits heeft weinig op het lijf: frivole gitaarharmonieën onderbouwd met aanstekelijke riffs. Daaroverheen vloeit de matte zang van Chris Black.‘This life without you is gonna be hard when all I got is a broken heart’: de melancholische liefdesthematiek in Blacks teksten zal voor vele metalfans een brug te ver zijn.

Onterecht. We hebben hier namelijk niet te maken met zoetgevooisde glam-kitsch, maar met hardrock zonder pretenties. De teksten, de vocalen en de instrumentale passages: alles aan High Spirits You Are Here is ongecompliceerd, maar wel oprecht. Misschien komt dat door het feit dat Black alle muziek op het album heeft geschreven en zelf heeft ingespeeld.

De gehele sfeer van You Are Here is die van eerlijkheid. Blacks zinnen over verloren gegane liefdes voelen zo goed als biografisch aan. Zijn manier van zingen is niet over de top, maar ontbeert juist enige emotie. Gecombineerd met de speelse gitaarlijnen ontstaat gek genoeg wel een romantisch totaalbeeld. Niet alleen met bijna meelijwekkend terugblikken, ook hoopgevend vooruitblikken.

De missie van Chris Black om afgeronde liedjes weer terug te brengen in de Amerikaanse metalscene is in een vergevorderd stadium. Zijn fanschare groeit langzaam maar zeker. Evenals High Spirits krijgen zijn andere bands (Dawnbringer en Superchrist) lovende recensies van de pers. You Are Here zet de missie voort. Dit derde High Spirits-album is op het eerste gehoor niet zo pakkend als zijn goed ontvangen voorganger Another Night. Sommige liedjes hebben te weinig vet op de botten waardoor You Are Here hier en daar door zijn eigen eenvoud zakt.

Ondanks de eerste, wat stroeve luisterbeurten zul je deze plaat blijven draaien. Sommige liedjes geven pas laat hun geheimen prijs, om vervolgens tot in de oneindigheid beluisterd te worden. De romantische thematiek, instrumentale eenvoud en bovenal de matte zang van Black zal veel metalliefhebbers tegen de haren in strijken. Luisteraars die zich graag laten onderdompelen in melancholie en geen problemen hebben met ongecompliceerde liedjes op hardrockbasis, kunnen deze nieuwe Chris Black-plaat niet voorbij laten gaan.

Tracklist:
1. When The Lights Go Down
2. I Need Your Love
3. One Thousand Nights
4. Reminding You Of Me
5. The Last Night
6. Can You Hear Me
7. Gone To Pieces
8. I Will Run
9. High Spirits

Score: 85 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 11 juni 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

High Spirits - You Are Here
Reactie van Marcel H. op 11-06-2014 om 16:22u
Score: 82 / 100

Wederom een lekkere plaat van High Spirits al is ie wel minder catchy dan voorganger Another Night.