Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Jaar van release: 2014
Label: Small Stone Records
Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Je band vernoemen naar een fantastisch (ondergewaardeerd) acteur vergt niet alleen moed, maar ook een goed gevoel voor humor. De Brit met talloze kleine rolletjes heb je ongetwijfeld wel eens gezien of gehoord. Een van zijn bekendste wapenfeiten is het inspreken van Scar in The Lion King, maar ook de serie The Borgia, met Irons in de hoofdrol, is vrij populair. Ik ken hem beter van een aantal (naar pulp neigende) fantasy/actiefilms en dat geldt vast ook voor dit Zweeds retrorockbandje.

Laat ik maar meteen duidelijk zijn: de echte Jeremy Irons heeft hier helemaal niets mee te maken. Geen idee of hij hier ooit toestemming voor gegeven heeft, maar het is zo’n klein bandje dat dit toch geen problemen zal opleveren. Jeremy Irons & The Ratgang Malibus bestaat wel al enige jaren en bracht in 2011 het erg leuke Bloom uit. Dat is een bijzonder rustige en sfeervolle psychedelische rock lijken ze de plaats van Witchcraft te willen overnemen. Op Spirit Knife is dat eigenlijk niet anders.

Er is maar een verandering ten opzicht van het debuut en dat is dat een aantal nummers wat steviger zijn geworden. Opener Fog By The Steep is voor rockbegrippen behoorlijk fel. Het blijft gewaagd om het langste nummer als eerste te laten horen, maar het is gevarieerd en bij vlagen episch. Het gaat alle kanten op en daarom zal de gemiddelde stonerfanaat het ongetwijfeld leuk vinden. Voor de fans van het eerste uur zal het wennen zijn, maar zij horen hun vertrouwde psych bij Sworn Collision,Once Levitated en Deep Hardened Woods. Slecht nieuws voor de vinylfanaten: omdat Spirit Knife te lang is, ontbreekt Once Levitated op de langspeelplaat.

Verder is er alleen maar goed nieuws. Spirit Knife is een heerlijke plaat die niet snel zal vervelen. Karl Apelmo heeft een prachtige stem en legt veel gevoel in zijn zangpartijen. Het is mooi om te zien hoe die Zweden het blijven flikken. Spirit Knife zal te boek gaan als een van de beste retrorockplaten van 2014. Het is erg gevarieerd, dus voor ieder wat wils. Als Jeremy Irons een rechtszaak aanspant tegen deze band, dan heeft hij een bijzonder slechte muzieksmaak.

Tracklist:
1. Fog By The Steep
2. Wind Seized
3. Sworn Collision
4. Once Levitated
5. Clang
6. Deep Hardened Woods
7. Point Growth
8. Spirit Knife

Score: 84 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 10 juni 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Reactie van Een Metalfan op 10-06-2014 om 14:07u

gave bandnaam. dit gaan we eens beluisteren.

Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Reactie van appie op 11-06-2014 om 00:07u
Score: 65 / 100

die gasten kunnen zeker wel wat maar het is niet helemaal mijn ding.
het kabbelt me net iets teveel voort met wat te weinig aan toeters en bellen waardoor ik mijn aandacht eigenlijk bij elk nummer halverwege verlies.

Jeremy Irons & The Ratgang Malibus - Spirit Knife
Reactie van Een Metalfan op 13-11-2015 om 10:28u

Jeff Fuckin Buckley