Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Crematory - Antiserum
Jaar van release: 2014
Label: SPV / Steamhammer Records
Crematory - Antiserum
"Welcome to a new world. You are invited to a new time." Crematory kondigt met deze tekst op zijn twaalfde album Antiserum een nieuw muzikaal tijdperk aan waarbij moderne electronic body music (EBM) de basis vormt. De Duitsers, die meer dan twintig jaren actief zijn (waarvan de laatste vijftien zonder wisseling in de line-up), voegen hier de gothic metal aan toe die we van de vorige albums gewend zijn. Samengevat staat EBM bij Crematory voor electronic (gothic) blast metal.

Het album begint met het instrumentale, elektronische Apocalyptic Vision. Het dark electro-intro geldt als opwarmer voor Until The End, waarvan de eerste riff echt uit je speakers barst. Dit nummer kent net als de andere op de plaat zowel kenmerken van het oude Crematory (zware riffs, gothic elementen) als het nieuwe (elektronische ritmes, experimentele effecten in de zanglijnen, hitgevoeligheid). Op Antiserum worden metalgerichte nummers (Irony Of Fate, Welcome, Antiserum) afgewisseld met dansplaten (Shadowmaker, Kommt Näher, Virus), waarbij de dansbaarheid licht de overhand heeft. Ook komt de Neue Deutsche Härte nog even langs in Back From The Dead en horen we daar nu Fred Durst heel even meezingen?

Elmar Schmidt van de EBM-act Centhron heeft meegeholpen aan het tot stand brengen van Antiserum. Zowel muzikaal als productioneel is de invloed van Centhron te merken. Qua productie is het een sterke plaat, waarbij de kwaliteiten van alle bandleden optimaal tot hun recht komen. De veelzijdige keyboardpartijen van Katrin Jüllich staan weliswaar prominent in de mix, maar deze worden goed ondersteund door een bombastische ritmesectie, die wordt gevormd door drummer en echtgenoot Markus en bassist Harald Heine. De zware riffs komen van Matthias 'Matze' Hechler, die ook verantwoordelijk is voor de cleane zang. In vergelijking met het vorige album Infinty, is zijn stemgeluid gevarieerder en wordt er goed afgewisseld met de grunts van frontman Gerhard 'Felix' Stass.

Antiserum laat een goede combinatie van bombastische gothic metal, elektronische muziek en hitgevoeligheid horen. De dansbaarheid heeft met name door de keyboardpartijen wel de overhand. Het is een album dat vanwege de EBM-basis uiteenlopende meningen onder de fans zal vormen. Het nieuwe album zal de fans van het oude plaatwerk minder aanspreken. Er staan namelijk slechts enkele nummers op die op een eerdere plaat hadden kunnen staan, zoals het titelnummer. Lezers die naast gothic metal het materiaal van Deathstars, The Kovenant, Oomph! en Eisbrecher regelmatig draaien, zullen het album hoger waarderen. Behoor je tot de laatste categorie, dan moet je zeker de moeite nemen om de eerste single Shadowmaker en de clubhit Kommt Näher, waarvan clips zijn verschenen, te beluisteren.

Tracklist:
1. Apocalyptic Vision
2. Until The End
3. Shadowmaker
4. If You Believe
5. Inside Your Eyes
6. Kommt Näher
7. Irony Of Fate
8. Virus
9. Back From The Dead
10. Welcome
11. Antiserum

Score: 79 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 7 maart 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]