Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Masterplan - Novum Initium
Jaar van release: 2013
Label: AFM Records
Masterplan - Novum Initium
De loopbaan van Masterplan is niet bepaald vlekkeloos verlopen. Tien jaar geleden brachten ze een werelds debuut uit en iedereen schreef ze een gouden toekomst voor, maar al enige jaren kunnen we concluderen dat ook Masterplan niet de verwachtingen heeft kunnen waarmaken. Inmiddels is zestig procent van de originele line up vertrokken en vorig jaar besloot Jorn Lande andermaal een punt te zetten achter zijn deelname aan de band. Met een nieuwe zanger en ritmesessie zinspeelt oprichter Roland Grapow op een nieuw begin, getuige de titel van zijn nieuwe plaat: Novum Initium

Jorn Lande is er helaas niet meer bij en zijn plaats is overgenomen door Rick Altzi. De link met zijn andere band (At Vance) kan daarbij makkelijk gelegd worden. Om maar meteen het verlossende woord te geven: Novum Initium is helaas geen beste plaat. Het doet vooral denken aan de laatste twee platen van At Vance. Het grootste probleem is de kwaliteit van de songs. Na vele luisterbeurten blijft er bar weinig hangen. Enkele jaren geleden werd met veel bombarie Jorn Lande teruggehaald, maar veel liever had ik gezien dat mede-oprichter Uli Kusch op het oude nest zou terugkeren. Hij is zonder twijfel de belangrijkste creatieve brein achter Masterplan. Roland Grapow is nu (weer) alleen achtergebleven en kan weinig anders doen dan verder ploeteren. Het resultaat is een pak songs dat de mooie afwisselingen en de oude, positieve energie mist.

Natuurlijk is de keuze voor Rick Altzi een stap terug ten opzichte van Jorn. Het neemt niet weg dat Rick verder een prima zanger is. Speltechnisch staan alle muzikanten wel hun mannetje. Ieder heeft wel een (middel)grote band op zijn cv staan. Het is (Duitse) degelijkheid troef, en daardoor kan ik geen onvoldoende geven. Meer complimenten kan ik gewoon niet uitdelen. Hooguit nog dat er enkele songs zijn die boven de middelmaat uitsteken, zoals Keep Your Dream Alive en Betrayal. Misschien wel omdat het de enige zijn die aan Masterplan in betere tijden doen herinneren.

Hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet anders concluderen dan dat Novum Initium flink tegenvalt. Net als bij veel andere Duitse (middelgrote) power metalbands is de inspiratie ver te zoeken. Het doet pijn om, als fan van het eerste uur, Masterplan zo te zien worstelen. Novum Initium mag dan wel een nieuw begin zijn, maar ik vrees voor het begin van het einde.

Tracklist:
1. Per Aspera Ad Astra
2. The Game
3. Keep Your Dream Alive
4. Black Night Of Magic
5. Betrayal
6. No Escape
7. Pray On My Soul
8. Earth Is Going Down
9. Return From Avalon
10. Through Your Eyes
11. Novum Initium

Score: 59 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 3 juli 2013

Koop dit album in

Meer Masterplan:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Ghost op 03-07-2013 om 12:07u

Helemaal mee eens. Grapow heeft de verkeerde thunderstone zanger aangenomen. Met Pasi Rantanen waren ze veel beter afgeweest.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Christian op 03-07-2013 om 12:08u

Als Keep Your Dream Alive als 1 van de 2 nummers boven de middelmaat uitsteekt dan vraag ik met af hoe de rest van het album klinkt. KYDA vond ik namelijk een doodsaai nummer, erg ongeinspireerd.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van VaDeR op 03-07-2013 om 14:00u
Score: 70 / 100

Redelijk album...net niet goedgenoeg om te kopen.
Omdat ik van MP veel beter gewend ben is de score wellicht nog aan de hoge kant.
Het verschil is echt bizar groot met alle voorgaande releases.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van appie op 03-07-2013 om 14:11u

wat een doodsaaie smakeloze dram metal
en dan discussieren we elders op deze site over de kwaliteit van de maiden albums, die vallen de laatste 15 jaar inderdaad wel eens tegen maar zulke eenheidsworsten zooi zullen die wel nooit uitbrengen.


Masterplan - Novum Initium
Reactie van Marcel op 03-07-2013 om 14:12u
Score: 5 / 100

Ik had Masterplan altijd hoog zitten, maar dit is een vette tegenvaller!! De zanger blijkt absoluut niet in staat om de epische melodieen te dragen. Jorn is een enorm gemis. Bovendien is de creativiteit op dit dertien-in-dozijn album ver te zoeken. Zonde, zonde!

Masterplan - Novum Initium
Reactie van André Smoor op 03-07-2013 om 17:17u
Score: 85 / 100

Kennelijk kom ik van een andere planeet, ik vind deze plaat namelijk wel goed, zeker geen 13 in het dozijn gedram. En dat gezeur over de zanger, ik vind hem prima passen binnen Masterplan. Het klinkt inderdaad niet als het debuut, maar hoeveel bands hebben ooit nog hun goede debuut overtroffen. Ik ken er maar 1, namelijk Iron Maiden. Om terug te komen op Masterplan, dit album moet gewoon groeien, maar is zeker geen smakeloze dram metal. Ik denk omdat het duitsers zijn we sneller negatief reageren. ga eens goed lusiteren naar deze heerlijke schijf en krab dan nog eens achter je oren. En voordat jullie denken dat ik een puisterige puberhoofd ben, ik luister al vanaf 1975 naar Metal en heb een zeer brede smaak (van Journey t/m Slayer) en heb voldoende verstand van muziek om te zien dat dit gewoon een goed album is. PUNT

Masterplan - Novum Initium
Reactie van triest op 03-07-2013 om 20:49u
Score: 80 / 100

Andre Smoor, ik ben het helemaal met je eens. Een fijn plaatje. Ik zou me er niet zo aan storen als ik jou was. Op metalfan willen ze nog wel eens kinderachtig doen. De aardschok, rock tribune en lords of metal zijn wel positief over de plaat. Goed ieder zijn mening natuurlijk.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Buie op 03-07-2013 om 20:58u

De kenner heeft gesproken en klaarblijkelijk daarmee voor een ieder beslist. Doch houd ik er graag mijn eigen mening op na. Masterplan heb ik helaas opgegeven met het vertrek van de geluid- en gezichtbepalende leden Jorn Lande en Uli Kusch.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Een Metalfan op 03-07-2013 om 21:25u

@triest: de aardschok noemde die plaat van Geoff Tate's Queensryche ook geweldig...

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Ruud op 03-07-2013 om 21:37u
Score: 59 / 100

Ieder heeft recht op een eigen mening. De mijne staat bovenaan deze pagina, maar als je deze plaat wel goed vind, is dat je goed recht en ben ik blij voor je dat 'm wel kan waarderen. Mijn review is geen algemeen eindoordeel, wat evenmin geldt voor de aardschok, rock tribune of welke magazine/E-zine dan ook.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Een Metalfan op 03-07-2013 om 22:05u

de positiviteits goeroes hebben gesproken, luisteren jullie onder invloed van xtc

Masterplan - Novum Initium
Reactie van da -Z- op 04-07-2013 om 02:57u

Goeie opmerking over Uli Kusch. Lande is een goeie zanger, maar de laatste 10 jaar vergt hij helemaal niks meer van zijn stembanden. Hij wil lekker in de middenregionen blijven hangen want dat is makkelijk. Zo heerlijk losgaan op de Beyond Twilight plaat, Ark en de eerste Masterplan heb ik hem al lange tijd niet meer gehoord. Ik ben Lande af. Kusch daarentegen heeft altij goeie nummers uitgepoept. Goeie drummer ook en ik heb zomaar het idee dat hij Masterplan meer metal wilde houden. En als ze dat gedaan hadden, dan denk ik dat Masterplan een stuk verder was geweest in hun carriere. Helloween en Gamma Ray doen nog steeds goed, en die houden vast aan hun stijl. Masterplan daarentegen is langzamerhand zo'n midtempo AOR band geworden. Saai en flauw, Erg jammer, want hun debuut staat nog regelmatig op in mijn huis. Dat is een powermetal kraker met positieve uptempo songs

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Een Metalfan op 04-07-2013 om 09:30u

AERONAUTICS vond ik anders ook ijzer sterk.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Een Metalfan op 04-07-2013 om 14:06u

ik kan hem nergens vinden in de platenzaken.
of staat die soms tussen ABBA en andre rieu.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van triest op 04-07-2013 om 16:43u
Score: 80 / 100

@ Ruud. Ik waardeer je mening. Het gaat mij vooral om de rotzooi die veel bezoekers op deze site plaatsen. Maar goed, het zij zo.

Als je de reviews van de andere sites bekijkt valt me op dat deze ook positief zijn. En dan heb ik het niet alleen over een lords of metal. Dus blijkbaar hebben deze personen (reviewers) ook aan de XTC gezeten, zoals iemand hierboven aanhaalt.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van appie op 04-07-2013 om 22:16u

dus triest samengevat
kritiek is volgens jou verboden tenzij het door een reviewer geuit wordt dan waardeer jij zijn mening
een afwijkende mening dan de jouwe mag dus niet door andere lezers geplaatst worden en doe je af als rotzooi en kinderachtig.
ben je soms mark rutte

Masterplan - Novum Initium
Reactie van triest op 05-07-2013 om 00:13u
Score: 80 / 100

Oh nee hoor, slleen er is een verschil tussen kritiek en de kinderachtige opmerkingen die regelmatig op deze site worden geuit. En misschien ben ik wel Mark Rutte, linkse rakker!

Masterplan - Novum Initium
Reactie van appie op 05-07-2013 om 00:51u

links nee niet bepaald
lees het eens wat meer met een knipoog triest je maakt het veel te ernstig
it's only rock & roll

Masterplan - Novum Initium
Reactie van Erik op 05-07-2013 om 22:01u
Score: 85 / 100

Een prima album dat zowaar groeit als je 'm vaker luistert. Niet het meest briljante album van het jaar maar wel gewoon errug lekker!

Masterplan - Novum Initium
Reactie van André Smoor op 07-07-2013 om 14:16u
Score: 85 / 100

Grappig dat er zoveel verschillende meningen zijn, alleen jammer dat vele dit anoniem doen. Voor al die anomienpjes ik gebruik geen XTC om een plaat te moeten beluisteren en ik was het niet met de recensie eens. Dat mag, want meningen verschillen. Ik blijf het gewoon een goede plaat vinden en ik draai hem regelmatig (zonder XTC of andere drugs). Waarschijnlijk zal hij hoog in mijn top 10 eindigen, maar dit is wel een sterk metal jaar.

Masterplan - Novum Initium
Reactie van peter op 01-09-2014 om 03:06u
Score: 100 / 100

voor mij een van de beste albums van het jaar,
en een geweldige zanger,van mij de perfecte score.