Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Amon Amarth - Deceiver Of The Gods
Jaar van release: 2013
Label: Metal Blade Records

Amon Amarth - Deceiver Of The Gods

Amon Amarth lijkt bij zijn immer groeiende fanbase zowel op cd als op het podium weinig fout te kunnen doen. Twee jaar geleden maakte men zich er op Surtur Rising echter vrij makkelijk vanaf. Zonder de overtuiging, die de stampende melodieuze death metal met viking-teksten op eerdere albums zo strijdbaar deed klinken, begon de ongewijzigde formule slijtage te vertonen.

Groot is dan ook de verrukking als het nieuwe album Deceiver Of The Gods opent met het door een onverwacht felle thrashriff gedragen titelnummer. Binnen een minuut weet je zeker dat je naar Amon Amarth aan het luisteren bent. De Zweden hebben zichzelf zeker niet opnieuw uitgevonden, maar lijken wel het heilige vuur hervonden te hebben.

Er is wel in lichte mate aan de sound gesleuteld door, nog meer dan voorheen, uit de klassieke heavy metal te putten. Deze invloeden waren altijd al aanwezig in de riffs van Olavi Mikkonen, maar nog nooit in zulke ruime mate. Father Of The Wolf had bijvoorbeeld, op de ruige vocalen na, niet misstaan in het repertoire van Accept. Verderop biedt Deceiver Of The Gods nog meer leuke verrassingen. Zoals de oriëntaals klinkende melodielijnen van Blood Eagle en Hel. In dat laatste nummer vormt de heldere zang van Messiah (bekend van Candlemass) een bijzondere aanvulling op de diepe brul van Johan Hegg. We Shall Destroy is weer een geweldig strijdlied, zoals we die van Amon Amarth kennen. De platgetreden maar desondanks aanstekelijke heroïek ( “All are one and one is all, shield by shield, we’ll never fall!”) is niet van de lucht en ik zie dit nummer het live geweldig doen tussen Pursuit Of Vikings en Guardians Of Asgaard.

Deceiver Of The Gods is geen wereldschokkende cd die de scepticus zal doen omslaan, maar wel een die alle fans erg gelukkig zal maken. De nummers nodigen weer uit tot het scanderen van de heldhaftige refreinen, met de ene vuist in de lucht en een drinkhoorn in de andere. Amon Amarth klinkt weer als een horde plunderende Vikingen en zo hoort het.

Tracklist:
1. Deceiver Of the Gods
2. As Loke Falls
3. Father Of The Wolf
4. Shape Shifter
5. Under Siege
6. Blood Eagle
7. We Shall Destroy
8. Hel
9. Coming Of The Tide
10. Warriors of the North

Score: 83 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 14 juni 2013

Koop dit album in

Meer Amon Amarth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Amon Amarth - Deceiver Of The Gods
Reactie van Noorman op 24-06-2013 om 20:43u
Score: 95 / 100

Net gekocht en gehoord, geweldig!

Amon Amarth - Deceiver Of The Gods
Reactie van Arjay op 28-06-2013 om 07:50u

Maakten zich er met surtur rising wel makkelijk van af? Laat me niet lachen man! De rest van deze recensie hoef ik dus niet te lezen als iemand met blijkbaar totaal geen diepgang hier een recensie gaat schrijven. Jezus wat een zak!