Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Kvelertak - Meir
Jaar van release: 2013
Label: Roadrunner Records
Kvelertak - Meir
In 2010 verbaasde nieuwkomer Kvelertak vriend en vijand met zijn debuutplaat Kvelertak. De muziek was een vernieuwende kruising tussen black metal en rock ‘n’ roll, met veel enthousiasme gespeeld en had een productie waar menig andere band een puntje aan kon zuigen. Dit was zonder meer een plaat die in vele jaarlijstje voorkwam. Inmiddels zijn we drie jaar verder en staat Kvelertak voor de onmogelijke taak dit succes te evenaren. Het resultaat is Meir, wat in het Noors simpelweg ‘meer’ betekent. En dat is het dan ook; Meir is méér Kvelertak. Dat wil zeggen: er is maar weinig veranderd sinds het debuut en we krijgen elf heerlijke nummers voorgeschoteld.

Al vanaf het onheilspellend aanzwellende Åpenbaring voel je het al: dit gaat een aangename rit worden, al keek ik even vreemd op bij de cleane zanglijnen in dit nummer. Vervolgens gaat de beuk er goed in en rockt Kvelertak de ballen uit je broek met Spring Fra Livet. Net als op Kvelertak swingt de band behoorlijk en doen ze af en toe zelfs aan AC/DC denken (luister bijvoorbeeld naar Undertro). Ook de heerlijke gitaarloopjes zijn gelukkig niet verdwenen, getuige onder andere Nekrokosmos, een van de langste nummers op de plaat. Kvelertak lijkt er een beetje voor gekozen te hebben om het in-your-face-effect iets te laten varen en meer de focus op songwriting te leggen, wat uitermate goed heeft uitgepakt. Voor knappe nummers als Tordenbrak mag je mij altijd midden in de nacht wakker maken. De band realiseert zich terdege dat het verrassingselement nu niet meer aanwezig is en ze dus met knap geschreven songs de blits moeten maken, wat ze met verve lukt!

Ook qua productie overtuigt Meir. Een mooie heldere sound die verdomd dicht bij het debuutalbum komt. Kvelertak maakt ook hier duidelijk de keuze zijn eigen geluid te behouden en zich zeker niet te laten beïnvloeden door commercie, een gevaar wat bij vele bands die succes hebben met hun eerste plaat het geval is! Dat wil niet zeggen dat Kvelertak niet iets commerciëler is geworden. De songs klinken toegankelijker dat op het debuut, en de band zal met Meir hoogstwaarschijnlijk een grotere groep mensen aanspreken.

De impact die het debuut had, ontbreekt bij Meir, maar dat neemt niet weg dat de heren op alle fronten overtuigen met hun tweede. Hierbij spreek ik dan ook de hoop uit nog heel veel van Kvelertak in de toekomst te horen. Om het maar eens bij hun moerstaal te houden: “Jeg vil meir, meir, meir!!!”

Tracklist:
1. Åpenbaring
2. Spring Fra Livet
3. Trepan
4. Bruane Brenn
5. Evig Vandrar
6. Snilepisk
7. Månelyst
8. Nekrokosmos
9. Undertro
10. Tordenbrak
11. Kvelertak

Score: 87 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 22 maart 2013

Koop dit album in

Meer Kvelertak:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Kvelertak - Meir
Reactie van Tim op 22-03-2013 om 11:59u

Bij de eerste luisterbeurt was ik licht teleurgesteld; het is meer van hetzelfde zonder de verrassing van het debuut. Meer luisterbeurten moeten uitwijzen of de songs groeibriljantjes blijken te zijn, of dat er op veilig is gespeeld.

Kvelertak - Meir
Reactie van Kees op 25-03-2013 om 11:27u

Ik vind dat dit album zijn naam aandoet: het is meer. Maar niet zozeer meer Kvelertak, maar meer voorheen vreemde invloeden. Meer bombastisch, meer psychedelische invloeden en ook veel grunge-elementen.

De basis is nog steeds de mix tussen heavy metal en dat typische Scandinavische garagerock-geluid.

Fans van Kvelertak moeten dan ook zeker deze inspiratiebron onder de loep nemen: ga bijvoorbeeld eens wat nummers luisteren van het Noorse, ter ziele gegane Gluecifer. Of anders bekendere garagerockbands als Turbonegro, The Hellacopters en in mindere mate The Hives.

Kvelertak - Meir
Reactie van snogger op 25-03-2013 om 23:15u
Score: 60 / 100

Tsss, zo sterk is het allemaal niet. Bende hipsters

Kvelertak - Meir
Reactie van Owl op 03-04-2013 om 21:57u
Score: 94 / 100

De verrassing van het debuut is er af, maar ik vind deze ook zeer sterk.