Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Officium Triste - Mors Viri
Jaar van release: 2013
Label: Hammerheart Records
Officium Triste - Mors Viri
Als het gaat om Nederlandse doom metal is Officium Triste één van onze boegbeelden. Mors Viri is het vijfde hoofdstuk in de levensloop van dit Rotterdamse sextet. Een niet onverdienstelijke loopbaan sinds de oprichting in 1994, maar internationaal zouden deze treurnisambtenaren meer aandacht kunnen gebruiken. Zou Mors Viri daar verandering in kunnen brengen?

Officium Triste kan gezien worden als de tegenhanger van Britse bands als My Dying Bride, Paradise Lost en Anathema. Sombere doom uit de jaren negentig, met grunts en een zweverig gotisch randje. Op Mors Viri wijken de Rotterdammers niet veel van dit concept af, maar ontwikkelen het verder. Ook dit album is weer een zeer geschikte soundtrack voor momenten van introspectie.

De nummers hebben een relatief lange duur. Ze glijden voorbij, terwijl de luisteraar in een dromerige staat geraakt. Dat is te danken aan de sfeervolle keyboardstukken, majestueuze gitaarlijnen en hier en daar de normale, lichte zangstem van vocalist Pim Blankenstein. Deze elementen waren al eerder geïncorporeerd in het geluid van Officium Triste, maar hebben nu een nadrukkelijkere rol. Het resultaat is een epische atmosfeer die sterk doet denken aan de oudere albums van de Amerikaanse doomformatie While Heaven Wept.

Invloeden uit de epische hoek van doom metal maken Mors Viri ook interessant voor liefhebbers van dit subgenre. Die hoeven niet bang te zijn voor de grunts; ze zijn erg acceptabel en vormen vaak een mooie symbiose met zang, zoals op het nummer To The Gallows. Deze combinatie van lichte en zware aspecten, in samenhang met de etherische keyboardstukken, geeft fans van typische Nederlandse bands als Ayreon, The Gathering en After Forever ook luistervoer.

Een aantal nummers op Mors Viri weten de aandacht van de luisteraar niet vast te houden. Ze dienen echter prima als achtergrondmuziek. Over de gehele tijdsduur blijft de luisteraar in de dromerige sfeer ondergedompeld. Ideaal voor eenzame avonden met rode wijn, een goed boek en kaarslicht. Niet alleen voor liefhebbers van death-doom, maar ook voor fans van epische- en gotisch- aandoende metal. Deze nieuwe loot heeft duidelijk de potentie om Officium Triste’s fanbase internationaal uit te breiden.

Tracklist:
1. Your Fall From Grace
2. Burning All Boats And Bridges
3. Your Heaven, My Underworld
4. Interludium
5. To The Gallows
6. The Wounded And The Dying
7. One With The Sea (Part II)
8. Like Atlas

Score: 77 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 17 maart 2013

Koop dit album in

Meer Officium Triste:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Officium Triste - Mors Viri
Reactie van Santtu op 21-03-2013 om 10:51u
Score: 87 / 100

Erg goed album met heerlijk gitaarwerk! Your Heaven, My Underworld is heel erg mooi. 77 vind ik wat aan de magere kant.

Officium Triste - Mors Viri
Reactie van Erik op 01-09-2013 om 13:07u
Score: 90 / 100

Geweldig doom album van een band die wel wat meer aandacht verdient!