Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Awake - Forever More
Jaar van release: 2011
Label: Lion Music
Awake - Forever More
Awake is een Engelse progressive metal band, opgericht in 2000. De naam Awake doet iedere progressive metal fan sneller slaan en legt direct de link met het gelijknamige nummer van Dream Theater. De gelijkenis gaat niet helemaal op. Progressief is de band zeer zeker, echter de verwijzing naar Dream Theater is een stap te ver.

Na het debuut album Illumination (2007) duurt het vier jaar voor de opvolger Forever More wordt uitgebracht. In de tussenliggende periode zijn de broers Andy (gitaar en backing vocals) en Steven Coles (gitaar) toegetreden tot de band ten koste van Richard Hall. Deze verandering bracht meer stabiliteit en voegt tevens een meer heavy sound toe. Dat is duidelijk te horen op Forever More Naast de broertjes Coles wordt de bezetting van de band gecompleteerd door leden van het eerste uur Simon Shedwell (zang), Chris Le Mottee (bas). Craig Burkitt (keyboards en piano) en Alex Townsend (drums).

Het album opent met een ingetogen intro dat halverwege omslaat in een bombastisch progressive instrumentaal nummer dat gevolgd wordt door Out Of Control. Hiermee geeft Awake hun visitekaartje af: heavy progressive metal met symfonische keyboards aangevuld met een goede maar wat sober klinkende zang en overgoten met een stevige Evergrey-saus. Met name Release Me is overgoten met deze saus, zowel de riffs als refreinen. Het progressieve drumwerk en basspel zijn een belangrijke steunpilaar voor de band.

De songs hebben wel gitaarsolo´s maar deze zijn kort en ondergeschikt aan de nummers. Uitzondering zijn de solo’s van het stevige Bleed From You en Taken, dat begint als een symfonische powerballad en eindigt vrij heavy met een lange melodieuze gitaarsolo. Closing The Doors en King zijn de ballads van het album, de eerste met piano en zang en de laatstgenoemde is een mooie powerballad. De afsluiter Forever More is een goede afsluiter, soms uptempo dan weer bombastisch en symfonisch.

Awake heeft met Forever More een degelijk progressive metal album afgeleverd waarbij Evergrey hoorbaar een grote invloed op heeft. Het album is verplichte koste voor Evegrey fans.

Tracklist:
1. Intro - Into The Storm
2. Out Of Control
3. Release Me
4. Drift Away
5. Taken
6. Closing The Doors
7. Bleed From You
8. For The Moment
9. Hold On
10. One Wish
11. King
12. Forever Me

Score: 83 / 100

Reviewer: Ralph
Toegevoegd: 16 januari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van I. Wings op 19-01-2012 om 18:54u

Awake is nog steeds een album van Dream Theater, geen nummer

Reactie van Anjaaahhh op 22-01-2012 om 12:57u

Ja en dat iedere progressive metalfan hier sneller van gaat slaan klinkt ook een beetje raar ;-)

Reactie van Zandig op 25-01-2012 om 18:34u

Pagga slaan bedoelt ie waarschijnlijk.