Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Endless Cycle - Into The Opaque...
Jaar van release: 2011
Label: Eigen beheer

Endless Cycle - Into The Opaque...

Metal uit mijn eigen provincie Zeeland hoor je niet elke dag. Gelukkig duiken er af en toe bands op als Endless Cycle. In hun zesjarige bestaan hebben ze al eens een EP uitgebracht. Met Into The Opaque… wagen zij zich aan een langspeler. Zelf omschrijven ze hun stijl als complexe thrash doorspekt met death-, black- en progmetal invloeden. Harde stukken wisselen zich af met muziek die sterk doet denken aan de zweverige progrock van de jaren zeventig. De gedachte aan Opeth dringt zich dan direct op, maar zover is dit vijftal heren nog niet.

Into The Opaque… start vooral hard met een uitgebreid repertoir aan grunts en krijsen. De black- en death invloeden doen zich zeer gelden. Al snel wisselt het echter naar psychedelisch aandoende melodieën begeleid door rustgevende zang. De overgangen van ‘harde’ naar ‘zachte’ delen zijn niet altijd even mooi vloeiend. Wat echter vooral opvalt is dat de productie van de rustigere stukken een stuk beter is dan die van de hardere delen. De metal episoden doen vaak wat blikkerig aan waardoor de met regelmaat interessante harde partijen wat aan kracht verliezen. Daarnaast lijken de kalme stukken qua compositie ook wat beter te kloppen dan het beukwerk. De balans is nog zoek. Wellicht dat dit te herleiden is tot het gegeven dat productie in handen was van de band zelf.

Ondanks de stevige punten van kritiek, moet zeker niet vergeten worden, dat er toch een aantal alleraardigste songs op dit debuut te vinden zijn. Met name afsluiter Pride doet het goed. Hoewel ik niet zo gecharmeerd ben van de voice-over die halverwege een tekst reciteert, hoor je in Pride goed waar de band heen wil. Er is een mooi evenwicht tussen harde en zachtere delen en het nummer is voorzien van een prachtig duister sfeertje wat doet denken aan het werk van Subterranean Masquerade. Een prachtig nummer wat de volle duur van tien minuten weet te interesseren.

Al met al is dit debuut van Endless Cycle dus zeker de moeite van het luisteren waard, maar is het ook duidelijk dat er voor een volgend album nog genoeg punten van verbetering te vinden zijn. Hopelijk wordt deze band door een label opgepikt en krijgen zij bij nieuw werk hulp van een bekwaam producent. Aangezien de band de combinatie van zowel harde als zachte muziek als een van hun belangrijkste elementen noemt, zou het mooi zijn wanneer die harde onderdelen op een volgende schijf net zo goed in elkaar zitten als de rustige delen van Into The Opaque…

Tracklist:
1. Creation Of Nothing
2. Released
3. Blueprint (Aquaphobia)
4. Failure
5. Opaque Portrait
6. Controlled By Them
7. Driven By Greed
8. Pride

Score: 73 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 25 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van KoenM op 29-11-2011 om 12:32u

Ben benieuwd, ga de plaat binnenkort eens aanschaffen van die jongens. Ze blijven iig groeien en das belangrijk. Volharden!