Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Black Tusk - Set The Dial
Jaar van release: 2011
Label: Relapse Records
Black Tusk - Set The Dial
Sludge is nooit echt een genre geweest waar ik heel erg warm van werd. Een blik op mijn reviewverleden laat immers duidelijk zien dat de herrie het liefst zo hard, snel en overrompelend mogelijk door mij geconsumeerd wordt. En sludge staat nou eenmaal niet bekend vanwege deze kwaliteiten. Dubbel was dan ook mijn verassing toen ik ten eerste Set The Dial van Black Tusk toegeschoven kreeg en ten tweede , ik behoorlijk overdonderd was door wat ik hoorde. Black Tusk brengt ons punky sludge met stoner-invloeden. Een mix die ze zelf swamp metal noemen en die term vind ik behoorlijk van toepassing.

Fans van het eerste uur zullen echter behoorlijk moeten slikken bij het horen van deze plaat. De punky attitude van de heren die op voorgaande platen zo overduidelijk aanwezig was, is eigenlijk behoorlijk naar de achtergrond geschoven. Waar ouder werk als Passage Through Purgatory (2008) en Taste Of Sin (2010) af en toe bijna hardcore klinkt, is de focus op Set The Dial verschoven naar sludge en stoner. Maar dat maakt de plaat zeker niet minder interessant!

De volvette productie zorgt voor een lekker dreunend gevoel in de onderbuik. Met een aantal instant klassiekers op deze plaat, zoals bijvoorbeeld Set The Dial To Your Doom, (wat het absolute hoogtepunt van de plaat is) kan het natuurlijk niet meer stuk. Of toch wel? Na een aantal luisterbeurten wordt het hier en daar wel iets té herkenbaar en begint het een beetje op een herhalingsoefening te lijken. Echter, het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk: Set The Dial is een aangenaam plaatje geworden, dat waarschijnlijk voor menig te diep ingedrukt gaspedaal zal zorgen. Ik kan in ieder geval niet wachten om deze band een keer live te mogen aanschouwen.

Tracklist:
1. Brewing The Storm
2. Bring Me Darkness
3. Ender Of All
4. Mass Devotion
5. Carved In Stone
6. Set The Dial To Your Doom
7. Resistor
8. This Time Is Divine
9. Growing Horns
10. Crossroads And Thunder

Score: 80 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 19 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]