Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Pain of Salvation - Road Salt Two
Jaar van release: 2011
Label: InsideOut Music
Pain of Salvation - Road Salt Two
Het Zweedse kwartet Pain Of Salvation onder supervisie van Daniel Gildenlöw heeft met Road Salt Two zijn tiende studioalbumrelease, inclusief de Linoleum EP. De band is opgericht in 1991, nou ja de naam Pain Of Salvation heeft toen het daglicht gezien. Daniel Gildenlöw (leadzang en gitaar) en John Hallgren (zang en gitaar) zijn er vanaf het eerste uur bij, Op Road Salt Two wordt de band gecompleteerd door Fredrik Hermansson (keyboards) en Léo Margarit (drums).

Pain Of Salvation is een band die kan zweven tussen hemelse albums (The Perfect Element Part 1 en Remedy Lane) en releases die door een groot deel van de wereld verguisd werden (Be). Bij ieder nieuw album is de vraag of het aansluit op het vorige album dan wel een totaal andere weg inslaat. De emotionele stem van Gildenlöw is vanaf het begin het herkenbare geluid van de band. Gildenlöw is de constante factor en het creatieve brein achter de band.

De titel Road Salt Two doet in eerste instantie vermoeden dat het een vervolg is op de Road Salt One-release. Raakvlakken hebben de twee albums inderdaad, maar Road Salt Two is wat afwisselender. Road Salt One kent een eerste helft die op My Way na rustige en bluesy nummers heeft. Road Salt Two is meer een mix tussen metal, rock en rustige nummers. Daarnaast zijn er behalve psychedelische invloeden ook progressieve invloeden en hardrock van de jaren '70.

Road Salt Two heeft een begin en eind die mooi op elkaar aansluiten, twee nummers met klassieke muziek. Uitschieters zijn Eleven, een mix van psychedelische metal/rock en catchy rock/funk met invloeden uit de jaren '70. Het psychedelische Mortar Grind bezorgt je kippenvel, het nummer heeft een enorme emotie. The Physics Of Gridlock is een nummer waarnaar je blijft luisteren, het laat je alle facetten van de band horen: metal, rustig, bombastisch en emotioneel. Het laatste deel is in het Frans gezongen en gesproken. Naast de metal/rock komen ook de subtielere nummers aan bod.

Road Salt Two heeft muzikaal gezien meer raakvlakken met de oude Pain Of Salvation. Solo's zijn op Road Salt Two weinig te vinden. De nummers hebben echter genoeg afwisseling om het gebrek aan solo's op te vangen. Gildenlöw heeft met Road Salt Two weer een album afgegeven dat met iedere draaibeurt beter wordt.

Tracklist:
1. Road Salt Theme
2. Softly She Cries
3. Conditioned
4. Healing Now
5. To The Shoreline
6. Eleven
7. 1979
8. The Deeper Cut
9. Mortar Grind
10. Through The Distance
11. The Physics Of Gridlock
12. End Credits

Score: 81 / 100

Reviewer: Ralph
Toegevoegd: 23 september 2011

Koop dit album in

Meer Pain of Salvation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Tjeerd op 23-09-2011 om 12:51u

Kan niet wachten om te zien met Opeth! :D

Reactie van Een Metalfan op 23-09-2011 om 14:18u

Dit lijkt mij meer een pure beschrijving van het album dan een recensie, op basis hiervan zal ik in elk geval geen cd aanschaffen.

Reactie van Jeroen op 23-09-2011 om 17:40u

Ik heb hier dezelfde mening over als over het eerste deel. Erg truttig. Niets aan, niet meer de vooruitstrevende band van weleer, maar ook zo';n clubje dat star probeert een seventies (sixties) sfeer te laten herleven. Net zo matig en gezichtsloos als de laatste Opeth.

Reactie van king_pin op 26-09-2011 om 22:11u

De gitarist heet niet John maar Johan Hallgren en hij zit niet vanaf het begin in PoS (pas vanaf hun 2e album)
Frederik Hermansson daarentegen wel.
Moet het album nog luisteren maar ben erg benieuwd naar RS2

Reactie van pos op 29-09-2011 om 20:12u
Score: 80 / 100

Zeker wel een verbetering tov de vorige plaat hoor. Gelukkig weer wat normalere nummers zullen we maar zeggen. De zang blijft een sterk punt in nummers als 1979 en through the distance.