Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

11-11-2019

Textures - Dualism
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records

Textures - Dualism

Het maken van de vierde plaat heeft voor het quintet van Textures nogal wat voeten in de aarde gehad. Een nieuwe zanger en een nieuwe keyboardspeler is natuurlijk ook niet niets. En die moeten al die ingewikkelde partijen van Textures er maar eventjes bijleren terwijl er ook een nieuw album geschreven moet worden. Bovendien had Textures inmiddels getekend bij Nuclear Blast en waren (mede daardoor) de internationale verwachtingen hoger dan ooit.

Maar gelukkig, de heren hebben er iets moois van gemaakt. Met de beschikking over een eigen studio hadden ze natuurlijk ook ruimschoots de tijd om er iets moois van te maken. En dat is te horen ook! Dualism ademt. Dualism ademt ruimte, Dualism ademt tijd en, hoe tegenstrijdig ook, Dualism zit bom- en bomvol geluiden. "Ja, maar dat slaat toch nergens op, zo'n combinatie?!" zult u zeggen. En u heeft nog gelijk ook. Wat dat betreft is de titel van deze plaat erg goed gekozen. Overigens, niet alleen daarom, want deze nieuwe schijf bevat namelijk nog veel meer 'voorspelbare verrassingen'.

Zo is daar de sound. Textures mag dan bekend zijn geworden met hun brute geluid waar de rosbrigade zich lekker op uit kon leven in de pit, er is op deze plaat veel meer aandacht voor rust en, ik zei het al, ruimte. Er is duidelijk meer aandacht besteed aan de opbouw van de nummers. Zonder te verzanden in intellectueel ambientgeneuzel waar postblekkies zich nog wel van bedienen, en zonder toevoeging van allerlei overbodige tierelantijnen. De typische Texturessound blijft dan ook herkenbaar aanwezig.

Een ander voorbeeld van het genoemde dualisme is de zanger. Erik Kalsbeek, die met zijn bijzonder diverse stemgeluid altijd een prominente rol speelde in het totaalgeluid van de band, is vervangen door DaniŽl de Jongh (ex-Cilice). Dat is me nogal niet even wat. Hoe pakt die dat op? Nou eigenlijk doet hij dat wonderbaarlijk goed. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Erik grote delen van de plaat heeft ingezongen. Toch heeft DaniŽl een geheel eigen draai aan de plaat gegeven. Zo is DaniŽl iets minder rauw en wat geschoolder dan Erik. Hij heeft meer controle over zijn stem en dat biedt natuurlijk mogelijkheden. Die heeft de band dan ook ruimschoots aangegrepen.

En zo staat deze plaat vol met 'voorspelbare verrassingen'. Textures is veranderd en hetzelfde gebleven. Textures is rustiger zonder aan bruutheid te verliezen. Dualism is een plaat van uitersten en vernieuwingen, maar ook van voortzetting en behoud van die sound die Textures zo kenmerkt. De breed georiŽnteerde metalfan moet hier maar eens goed voor gaan zitten. Neem de tijd, zet een goede koptelefoon op, en laat de muziek het werk doen. Dualism is met gemak een van de beste releases van het jaar.

Tracklist:
1. Arms Of The Sea
2. Black Horses Stampede
3. Reaching Home
4. Sanguine Draws The Oath
5. Consonant Hemispheres
6. Burning The Midnight Oil
7. Singularity
8. Minor Earth, Major Skies
9. Stoic Resignation
10. Foreclosure
11. Sketches From A Motionless Statue

Score: 91 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 4 september 2011

Koop dit album in

Meer Textures:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Textures - Dualism
Reactie van Kees op 04-09-2011 om 15:06u
Score: 100 / 100

Heel erg goed, gewoon heel erg goed! Een must buy. De nieuwe zanger heeft wel een wat meer death-metal stem, wat het geheel lekker fris maakt!

Textures - Dualism
Reactie van Damien op 04-09-2011 om 21:37u
Score: 90 / 100

Ben benieuwd in Breda!

Textures - Dualism
Reactie van Corne op 04-09-2011 om 21:45u
Score: 95 / 100

Dit is echt genot, Textures heeft nooit teleurgesteld, en gelukkig met de nieuwe zanger ook niet. Hij zingt zo verrekes goed. Vooral het laatste nummer is paradijs op aarde.

Textures - Dualism
Reactie van Kees op 05-09-2011 om 00:52u
Score: 90 / 100

Dat laatste nummer inderdaad, een van de beste nummers die ik ooit gehoord heb!

Textures - Dualism
Reactie van jupiler op 05-09-2011 om 17:01u

snap niet wat mensen zo speciaal aan deze band vinden klinkt net zoals zovelen maar dan net niet zo goed als de meeste dat dit genre spelen!

Textures - Dualism
Reactie van Bastiaan op 05-09-2011 om 22:27u

Zoals?

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 06-09-2011 om 08:08u

Ik volg deels met Jupiler. Ik vindt Textures niet slecht, maar toch klikt het om een of andere reden niet helemaal met me. Geef mij dan maar liever Hacride. Zelfde genre, maar in mijn ogen veel beter. Kwestie van smaak zeker?

Textures - Dualism
Reactie van jupiler op 06-09-2011 om 10:32u

wat deze bovestaande persoon zegt dat bedoel ik dus ook met mijn reactie.

Textures - Dualism
Reactie van Metal Meepy op 06-09-2011 om 11:45u

Nederlandse band + nederlandse reviewer = altijd een iets overdreven hoge of juist lage score. Dat gebeurt wel vaker. Als dit bv. een Amerkaanse band zou zijn geweest zou de score vast een stukje lager zijn uitgevallen. Ok, dit is zeker geen slechte plaat, maar 90+ is echt veel te hoog. Ik sluit me aan bij Jupiler c.s.

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 06-09-2011 om 12:46u

inderdaad

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 06-09-2011 om 13:32u

beste meepy, ik zie hier anders genoeg nederlandse bands die gewoon een middelmatige score krijgen.

Textures - Dualism
Reactie van Metal Meepy op 07-09-2011 om 13:56u

Klopt; ik verander de uitkomst van mijn optelling van 'altijd' in 'regelmatig'.

Overigens is dit niks bijzonders; op Zware Metalen is hetzelfde aan de hand met Belgische releases. Ik vind het daarom wel gezond ook te proberen op te vangen hoe men in verdere oorden NL en BE releases ontvangt.

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2011 om 20:28u

Het is nooit meer helemaal goed gekomen na de Channel Zero recensie of wel :P

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 10-09-2011 om 16:43u

Als deze recensie af wordt gezet tegen wat er in de internationale pers over deze release gezegd wordt. Hoe waardeer je dan deze recensie?

Textures - Dualism
Reactie van Metal Meepy op 11-09-2011 om 09:49u

De eindafrekening lijkt me hier wat hoger dan internationaal het geval is. Ik zie op het web heel veel '4 out of 5' scores (wat op zich natuurlijk erg goed is!). Altijd moeilijk scores direct te vergelijken, maar 4/5 lijkt me geen 91/100. Zo maar een voorbeeld van wat een reviewer zegt die een 4-score geeft:

"I'll round up to 4 stars today because some of the songs here really are worth a number of repeat listens. The remaining are not bad [...]"

Dat komt helemaal overeen met mijn eigen inschatting van dit album. Redelijk goede plaat, maar geen jaarlijstmateriaal of genre-klassieker.

Textures - Dualism
Reactie van Amibor op 12-09-2011 om 08:30u

Wat een slechte recensie. Ik heb nog steeds geen flauw benul waarom ik deze plaat dien te luisteren. Maargoed, ik zwengel hem zo even aan, en ik ben reuzebenieuwd. Maar het mag allemaal wel minder algemeen.

Textures - Dualism
Reactie van Wouter op 12-09-2011 om 21:54u

@Amibor: De beste stuurlui staan aan wal? Of deed je een open sollicitatie?

Textures - Dualism
Reactie van Amibor op 13-09-2011 om 23:06u

Nee en nee. Ik wil gewoon wat meer details. Natuurlijk ga ik hem sowieso luisteren, en dat inmiddels gedaan hebbende ben ik het helemaal eens met je 91, maar een zin zoals '[albumtitel] is een plaat van uitersten en vernieuwingen, maar ook van voortzetting en behoud van die sound die [bandnaam] zo kenmerkt.' is een zin die ik vaker gelezen heb bij totaal willekeurige bands. Waarom is er voortzetting, waarom is er behoud, en wat is nu precies die sound. Snappez-vous?
Het komt er wellicht wat bot uit, maar vreest niet, ik heb ook erg puike recensies van je gelezen. Je kunt beter ;)

Textures - Dualism
Reactie van Dirtpride op 14-09-2011 om 16:06u
Score: 85 / 100

Zeer goed en volwassen album. Vooral nummer 5 vind ik persoonlijk erg sterk. De zanger valt me ook reuzen mee! Vind hem beter zingen dan bij zijn vorige band.

Textures - Dualism
Reactie van Een Metalfan op 14-09-2011 om 16:16u

@Amibor: Ik heb wel degelijk aangegeven waarom deze plaat een voortzetting is en waarom een verandering. Dat ik niet precies heb omschreven wat voor sound Textures heeft, heeft twee redenen: Textures is een van de bekendere bands van Nederland (binnen de metal/rock), dus veel metalfans weten wel of Textures wat voor ze is of niet. Als je de sound van Textures nog niet kent is een recensie met zo'n cijfer een reden om eens te gaan luisteren.

Met een commentaar zoals in je tweede reactie kan ik meer dan zoals die eerste. Daar hebben we hier op metalfan een hoop aan. Of we het nou eens worden of niet ;).

Textures - Dualism
Reactie van Vormgever op 15-09-2011 om 14:49u
Score: 95 / 100

Geweldig album!! Wat heeft deze band weer een mooie ontwikkeling gemaakt. Ik ben echt benieuwd wat we nog allemaal van deze enthousiaste gasten kunnen verwachten. Hou toch op met zeuren over het bevooroordelen van Nederlandse bands het is namelijk vaker het tegenovergestelde: zodra er USA staat zal het wel goed zijn. Ik lees bladen waar bejaarde buitenlandse artiesten de hemel in worden geschreven omdat ze vriendjes zijn met de redactie terwijl ze al jaren niets meer gepresteerd hebben.
Textures heeft al in het buitenland bewezen dat het een topband is en krijgt daar ook meer waardering dan in Nederland.

Textures - Dualism
Reactie van rock op 19-09-2011 om 20:51u
Score: 100 / 100

Er stond geen nummer op dit album dat ik niet moddervet vond, dus ik geef het eens een dikke 100 van 100. Typische Hollands trouwens om de azijnfles weer vol te zeiken... get a life & grow a soul :-)

Textures - Dualism
Reactie van Frank op 24-09-2011 om 23:19u
Score: 72 / 100

@rock: Typisch Hollands om andere platen dan die van Nederlandse bands mogelijk beter te vinden? Typisch Hollands om van mening te zijn dat dit jaar betere platen dan deze van Textures zijn uitgebracht? Vreemde redenatie. En 100 van 100? Djeez, die score heb ik in 25 jaar metal luisteren slechts aan een stuk of 4 platen gegeven.

Leuk album, hoor. Af en toe best goed ook. Maar deze plaat zal echt niet opgenomen worden in de historische gallerij der groten. Die weddenschap durf ik wel aan...

Textures - Dualism
Reactie van Dennis op 10-11-2011 om 14:17u
Score: 90 / 100

Goed album! Vindt alleen de productie wat minder, de gitaren staan wat lager in de mix lijkt het. En alhoewel de zang goed is, prefereer ik het stemgeluid van de vorige zanger (naam even kwijt). Al met al een zeer goede cd!