Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Ommatidia - In This Life, Or The Next
Jaar van release: 2011
Label: Season Of Mist

Ommatidia - In This Life, Or The Next

Ommatidia zijn visuele zintuiglijke organen en zijn primitieve versies van een oog. Ommatidia komen zowel voor bij geleedpotigen als bij insecten en vormen het samengestelde oog of facetoog. Tot zover de biologieles. Nu over naar het geschiedenislokaal.

Toen in 2009 The Old Dead Tree daadwerkelijk werd omgehakt, ontstond er een leegte in de Franse metalscene. Maar, zoals bekend, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Uit de spaanders van deze band herrees het gezelschap Ommatidia dat thans zijn debuut aan de wereld presenteert met het album In This Life, Or The Next. Zowel gitarist Nicolas Chevrollier als bassist Vincent Danhier (beide voormalig The Old Dead Tree) stonden aan de wieg van dit heerlijke werkje.

Heerlijke werkje? Nou, zeker! Natuurlijk hoeft u niet verbaasd te staan dat u een volwassen product voor uw snufferd krijgt met zulke ervaren muzikanten in de gelederen, maar het is toch altijd maar weer afwachten of het wat wordt. Het geluk is aan hun zijde. Het staat als een huis en klinkt als een klok.

De doomy atmosferische dark metal dendert mijn speakers uit en een algeheel gevoel van melancholie bekruipt me. Vergelijkingen met My Dying Bride en Katatonia zijn met een dergelijke genreomschrijving natuurlijk gauw gemaakt en die zijn alleszins gerechtvaardigd. Zowel qua productie (Jens Bogren, dus succes verzekerd) als qua sound wordt een depressieve emotionele sfeer gelanceerd zoals dat nog maar zelden gedaan wordt.

Is er ook nog commentaar? Ja, maar slechts opbouwende kritiek. Hoewel de zang bijna over de gehele lengte van het album van de cleane soort is, wordt er jammer genoeg ook een greep naar grunts gedaan. In Leaning On Complete Affinity bijvoorbeeld, pakt dat totaal verkeerd uit. Niet meer doen, mannen. Jullie hebben dat in zijn geheel niet nodig. Er is genoeg variatie in rauwheid op het cleane vlak, dus hou het daar maar gewoon bij. O en stuur meneer de zanger even op een spoedcursusje English pronunciation. Verder hebben de heren het allemaal pico bello in orde.

Daarom kan eenieder die blij wordt van de droevige melancholie van genoemde bands maar bijvoorbeeld ook van Paradise Lost, Moonspell en zelfs Pain, deze plaat vrijwel blind aanschaffen.

Tracklist:
1. Only Found By Those Who Seek
2. Starspeed God
3. Serendipity
4. Senses Commotion
5. Disclosure
6. Shy Away
7. Leaning On Complete Affinity
8. Unaffected By Loss
9. Naked Truth

Score: 89 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 17 juni 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]