Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Marduk - Iron Dawn
Jaar van release: 2011
Label: Regain Records
Marduk - Iron Dawn
Er zullen maar weinig mensen zijn die niet zullen beweren dat Marduk sinds de komst van Mortuus (frontman van de geniale band Funeral Mist) weer een stuk meer venijn en gif heeft gekregen dan voorheen. Met Plague Angel leverde de herboren band zelfs een waar meesterwerk af. De albums die daarop volgden, lieten bovendien een meer volwassen sound horen, waarbij vooral Rom 5:12 een diepgaand album bleek dat de nodige gewenningstijd vergde, maar zich ontwikkelde tot een ijzersterk album.

Met Iron Dawn levert de band een nieuwe E.P. af. De drie nummers wijken blijkbaar dusdanig af van de nieuwe full length dat dit een dergelijk voorgerecht rechtvaardigt. Zoals de titel en het artwork al doen vermoeden, grijpt Marduk op deze E.P. terug op oudere thema’s: oorlog en vernietiging. De meest voor de hand liggende link is natuurlijk die met Panzer Division Marduk, het razende album waarop Marduk in 1999 vrijwel voortdurend het gaspedaal tot ver in het rood ingetrapt hield.

Dat brengt mij direct bij zowel het sterke als het zwakke punt van deze E.P. Want hoewel ik een triomfantelijke grijns moeilijk kan onderdrukken bij het horen van opener Warschau 2: Headhunter Halfmoon – een nummer vol ongebreideld geweld, geraas en getier - klinkt het toch ook een beetje als een terugval ten opzichte van de veel ziekere (en rijkere) songs van de laatste albums. Bovendien is Mortuus een volstrekt andere zanger dan Legion. Waar Legion juist het best tot zijn recht komt in de snel opeenvolgende teksten die als mitrailleurvuur op de luisteraar worden afgeschoten, is dat juist de zwakke kant van Mortuus, die vooral floreert bij langgerekt, ijzingwekkend gekrijs.

Hoewel de opener van deze E.P. dan ook enorm beukt, benut Marduk de vocale capaciteiten van Mortuus hier niet volledig. Bij Wacht Am Rhein: Drumbeats Of Death gebeurt dat al wat meer, waardoor dit ook direct het beste nummer op de E.P. is. Afsluiter Prochorovka: Blood And Sunflowers is juist weer zeer traag en slepend, maar eerlijk gezegd ook simpelweg ietwat saai. Nee, Iron Dawn is dus niet het beste dat Marduk de laatste jaren heeft uitgebracht. Desalniettemin is het ook zeker geen straf om naar te luisteren. Voor de fans van de band is het dan ook zeker de moeite waard om Iron Dawn in huis te halen, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat het niveau lager ligt dan op de laatste albums. Ik ben inmiddels wel benieuwd geworden naar de insteek van het nieuwe album. Laten we hopen dat die plaat wederom een topper gaat worden.

Tracklist:
1. Warschau 2: Headhunter Halfmoon
2. Wacht Am Rhein: Drumbeats Of Death
3. Prochorovka: Blood And Sunflowers

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 juni 2011

Koop dit album in

Meer Marduk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Marduk - Iron Dawn
Reactie van iron_dennis op 06-06-2011 om 23:50u
Score: 86 / 100

Ik ben het maar deels eens met je mening over Mortuus. Funeral mist en met name Triumphator zijn/ waren ook bands met voornamelijk snel materiaal. Mortuus komt daar toch geweldig tot zijn recht. Hij is wat mij betreft met afstand de beste black metal zanger of het materiaal nu snel of langzaam gespeeld wordt.
Deze mini vind ik een geweldig tussendoortje.

Marduk - Iron Dawn
Reactie van Artorius op 18-07-2011 om 16:53u
Score: 80 / 100

Heb 'm net een paar dagen binnen, ben er heel erg blij mee.

Zwak? Saai? Hoe kom je erbij!

Het gaat de goede kant op met Marduk, ben dan ook zeer benieuwd naar het aankomende album.

Marduk - Iron Dawn
Reactie van Mich666 op 23-07-2011 om 17:06u
Score: 96 / 100

Eindelijk eens een hypersnel nummer zonder Legion. Deze mini is geniaal. Het doet je onmiddellijk naar meer verlangen.

Marduk - Iron Dawn
Reactie van Een Metalfan op 25-07-2011 om 01:01u

Ik heb hem vorige woensdag gekocht en ben sinds de eerste luisterbeurt weer helemaal into Marduk. Het blijft een geweldige band. Het laatste nummer vind ik geweldig destructief net omdat het zo slepend traag is. En ik vind Mortuus verre van zwak voor snelle nummers en raasteksten. Mortuus is naar mijn mening ook de betere black metal zanger!!