Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Zombi - Escape Velocity
Jaar van release: 2011
Label: Relapse Records

Zombi - Escape Velocity

Relapse Records heeft een bepaalde, vrij herkenbare verzameling bands op stal waardoor je haast zou kunnen spreken van een soort Relapse-ras. Nou zal er niemand zijn die het label zal betichten van blind staren op een specifieke micro-niche binnen de metal, maar er zijn toch bepaalde overeenkomsten tussen hun (stok)paardjes. Maar er is ook een aantal vreemde eenden in de bijt, bastaarden zo u wilt. Denk maar eens aan Genghis Tron of Minsk. Of wat te denken van Neurosis destijds?

Zombi is ook zo'n vreemde eend. Hun spacey rock, die vooral achterover leunt op de zwevende synthesizers en zware baslijnen, geeft een heel aparte sfeer die je niet direct bij een metallabel zou verwachten. Er is dan ook werkelijk helemaal niets metals aan Zombi te beleven. Ik struikelde in 2005 per ongeluk over hun debuut bij Relapse en sindsdien ben ik verkocht. Lekker pompende beats uit een echt(!) drumstel die heerlijk tegen de basgedreven muziekstukken aanschurken.

In de tussentijd kwamen ook Surface To Air (2006) en Spirit Animal (2009) bij mij prominent in het cd-rekje te staan en momenteel draait hun nieuwe plaat Escape Velocity zijn rondjes in mijn cd-speler. Verdient die een plek naast die andere platen?

Nee, luidt het verdict helaas. Het hobbelpaard is in een suf drafje zijn verplichte rondjes aan het maken in de piste. Nergens steigert het. Nergens galoppeert het. Nergens een dubbele oxer. Eerder een gecontroleerde piaffe. Zombi is getemd. Als een braaf luisterend, goed gemend paard dat zijn verplichte kür netjes binnen de gestelde limieten afrondt.

Nou schuilt daar natuurlijk ook wel enige schoonheid in. Filmische muziek voor bij een relaxt avondje bier drinken. Lekkere zweverige achtergrondmuziek als je even geen zin hebt in Cryptopsy, Cannibal Corpse, Origin of Mortician. Maar de spanning die Zombi altijd had, is weg. Zombi is een mooi dressuurpaard geworden. Escape Velocity is goed gecontroleerd en netjes verzorgd, perfect binnen de lijntjes, maar bevat geen spanning en vermaak. Het is maar net waar je zin in hebt.

Tracklist:
1. Escape Velocity
2. Slow Oscillations
3. Shrunken Heads
4. DE3
5. Time Of Troubles

Score: 69 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 26 mei 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]