Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-11-2019

The Haunted - Unseen
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
The Haunted - Unseen
Het kan verkeren voor een band. Daar waar ik Versus, het in 2008 verschenen zesde album van de Zweedse neothrash-formatie The Haunted, nog prees vanwege zijn ongebreidelde lompheid en agressie, gooit de band het met opvolger Unseen over een heel andere boeg. Weg zijn de opgefokte ritmes en gewelddadige beatdowns. Daarvoor in de plaats laat The Haunted zich van de meest melodieuze kant uit zijn geschiedenis horen. Zelfs frontman Peter Dolving is niet meer de oude: zijn karakteristieke, gifspuwende strot heeft op Unseen plaats gemaakt voor een meer melodieuze, cleane aanpak.

Het behoeft geen uitleg dat Unseen dan ook in eerste instantie als een enorme teleurstelling uitpakte. Slap, ongeïnspireerd en de naam The Haunted nauwelijks waardig, zo luidde mijn eerste oordeel. Inmiddels heb ik Unseen echter al een aardig aantal keren gedraaid en het moet gezegd worden: na een aantal luisterbeurten beginnen de nummers te beklijven, de sterke melodielijnen op te vallen en blijkt dat Dolving ook over een heel behoorlijke cleane stem beschikt. Met name nummers als Disappear (met een schitterend refrein en een gevoelige gitaarsolo) en het catchy titelnummer vallen in positieve zin op. Bovendien is de lompheid nog niet helemaal weg, zoals nummers als No Ghost en The City duidelijk maken.

Toch ben ik van mening dat The Haunted ditmaal net iets te ver is gegaan in zijn experimenteerdrift. Unseen is op zichzelf genomen een aardig album met een twaalftal degelijke nummers, maar gezien de eerdere albums van deze band is dat toch echt niet voldoende. Met name met albums als One Kill Wonder en Versus bewees The Haunted namelijk muziek te kunnen produceren die de luisteraar een ware kick gaven. Het betere hamer- en sloopwerk dus. En met die albums in het achterhoofd blijft Unseen toch een redelijk matte plaat. Weliswaar alles behalve slecht, maar ook zeker geen kraker zoals The Haunted eerder afleverde.

Tracklist:
1. Never Better
2. No Ghost
3. Catch 22
4. Disappear
5. Motionless
6. Unseen
7. The Skull
8. Ocean Park
9. The City
10. Them
11. All Ends Well
12. Done

Score: 72 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 11 maart 2011

Koop dit album in

Meer The Haunted:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Haunted - Unseen
Reactie van Bastiaan op 11-03-2011 om 14:56u
Score: 88 / 100

Niet wat je verwacht als je bekend bent met The Haunted, maar wel een enorme topplaat. Een groeiplaat bovendien. Hoop dat hier een publiek voor te vinden is, want ik denk namelijk dat het niet in de smaak valt bij de fans, en het zou zonde zijn als ze hierop worden afgestraft, en hierna gedwongen een rechtoe rechtaan thrashplaat maken. Ik vind de experimentele kant van The Haunted geslaagd(er).

The Haunted - Unseen
Reactie van metalkerel op 11-03-2011 om 17:11u

altijd al een overgewaardeerde band gevonden.Ik heb er 1 cd van draai hem nooit meer

The Haunted - Unseen
Reactie van Tox op 12-03-2011 om 13:49u

Het wordt tijd dat The Haunted eens een weg kiest in plaats van steeds ergens tussen in te blijven hangen.

The Haunted - Unseen
Reactie van Bastiaan op 16-03-2011 om 10:19u

Dat doen ze hier toch ook nadrukkelijk?

The Haunted - Unseen
Reactie van Arjan op 18-03-2011 om 12:40u
Score: 85 / 100

Jammer dat meer gedurfde albums binnen metal snel bestempelt worden met 'nu-metal' of 'experimenteel', waarmee de plaat dan al bij voorbaat geen topper meer kan zijn in de metalen muziekscène. Ik wil aan iedereen aanraden die breder durft te kijken dan alleen simpel beukwerk deze plaat een kans te geven. Zoals eerder gezegd, het is een groeier, en er zitten zoveel subtiele invloeden van andere genres (ik onderscheid southern, blues, alternative, progressive) in verwerkt, terwijl dit album toch nog een geheel blijft, goed blijft hangen, én, misschien nog wel het meest belangrijk, trouw is aan de karakteristieke 'The Haunted' sound die ze hebben opgebouwd vanaf Revolver. Laat je dus niet misleiden door deze lauwe review (en nog veel negatievere die ik op andere sites en bladen gezien heb) en gaat deze plaat halen!

The Haunted - Unseen
Reactie van asamoah op 21-03-2011 om 13:58u
Score: 87 / 100

Ik vond Versus zowat hun slechtste album. Dit is een pak beter. Je kan toch niet eeuwig Gothenburg-trash maken. En Dolving heeft nog nooit zo goed gezongen. Ondanks het cleanere geluid, bevat deze cd toch een erg vette sound. No Ghost vind ik nu al een klassieker.

The Haunted - Unseen
Reactie van Rik op 21-03-2011 om 16:52u
Score: 72 / 100

Het is blijkbaar in ieder geval een album dat discussie oproept. Dat is natuurlijk altijd goed :)

The Haunted - Unseen
Reactie van mr T op 15-04-2011 om 19:52u
Score: 85 / 100

Niet de beste uit het oevre maar zeker wel een kwalitatief goede en degelijke plaat, zeker de moeite waard als je inderdaad verder kan kijken dan alleen thrash van weleer

The Haunted - Unseen
Reactie van Arnold op 25-04-2011 om 08:47u
Score: 85 / 100

topplaat

The Haunted - Unseen
Reactie van Rene V. op 27-06-2011 om 19:20u
Score: 55 / 100

Ben ik dan de enige die dit een veel te gladde gelikte kut-plaat vind?