Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Cauldron - Burning Fortune
Jaar van release: 2011
Label: Earache Records
Cauldron - Burning Fortune
De Canadese band Cauldron heeft bij mij altijd een beetje op het randje gezeten. Nergens was het slecht, maar aan de andere kant vreselijk glad en de zang was af en toe behoorlijk nichterig. Het debuut Chained To The Nite heb ik om die redenen nooit uit kunnen zitten. Toch mag deze heavy metalband rekenen op een behoorlijke fanschare en het vertrouwen van Earache Records. Met het uitkomen van Burning Fortune besloot ik Cauldron toch nog maar een kans te geven.

En zowaar, het kwartje is gevallen! Ik moet wel zeggen dat ik inmiddels door de zang heen kan luisteren. Naar mijn idee is het minder glad dan op het debuut, maar ik mis hier toch wel echt de uithalen. Ergens is Jason Decay geen slechte zanger, want af en toe kan ik best genieten van zijn stemgeluid.

De kracht van dit album zit ‘m vooral in het songmateriaal en het heerlijke authentieke jaren ’80 geluid. Zo bevat de opener All Or Nothing een lekkere riff en uitstekende zanglijnen. Met enige opluchting kan ik zeggen dat Burning Fortune helemaal geen slechte songs bevat. Let wel op dat het nergens diepgaand is. De muziek is vrij simpel, wat ook geldt voor de teksten. Nummers als Frozen In Fire of Taken By Desire pakken me wat minder, maar I Confess en Breaking Through vallen op door uitstekend gitaarwerk en zijn zeer sfeervol.

Zo begint 2011 al met een meevaller. Er zijn ongetwijfeld meer mensen die Cauldron links hebben laten liggen vanwege eerder genoemde redenen. Iedere liefhebber van klassieke heavy metal zou ik toch willen aanraden: 'There is more than meets the eye.'

Tracklist:
1. All Or Nothing
2. Miss You To Death
3. Frozen In Fire
4. Tears Have Come
5. I Confess
6. Rapid City/Unchained Assault
7. Queen Of Fire
8. Breaking Through
9. Taken By Desire

Score: 84 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 4 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cauldron - Burning Fortune
Reactie van mongske op 04-02-2011 om 10:46u
Score: 90 / 100

Bjistigen band!!

Cauldron - Burning Fortune
Reactie van Old Mhb op 05-02-2011 om 13:04u

Het geluid zit hem Idd in de 80ger jarigen sound. Muzikaal doet het me denken aan het snellere Acceptwerk van die tijd. Ik moet toegeven dat ik nog aan de zanger moet wennen. Daarom geen punten. Het zal voor mij 1 van die bands zijn waar aan ik moet wennen vanwege het stemgeluid. Men eerste reactie is echter niet negatief. Deze band heeft power. Meestal valt of staat een band bij mij met de vocalen. Een gitaar, bas of drumstel klinkt altijd zoals een gitaar ... De zanger is altijd uniek. Dit is een persoonlijke smaak. Aan Ozzy, Metallica's Master of puppets, Scorpions ... heb ik ook moeten wennen.