Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

08-08-2020

Helloween - 7 Sinners
Jaar van release: 2010
Label: Sony Music
Helloween - 7 Sinners
Welkom! Prettig dat jullie er zijn. Kennelijk hebben jullie Helloween niet opgegeven, maar hebben jullie er juist hoop op dat de band nu weer vette metal gaat spelen. Hebben jullie even mazzel. Na de akoestische vakantie op Unarmed kiest de band namelijk voor een keiharde aanpak. Are You Metal? is de vraag, én de titel van de knallende eerste single van 7 Sinners. En dat is helemaal niet ongepast. De muziek is melodieus maar snoeihard, de tekst ironisch-manowariaans. Een sterk antwoord op de lauwe kritiek op Unarmed.

In sommige opzichten lijkt 7 Sinners op een herhaling van Gambling With The Devil. Opgenomen in dezelfde studio's en met dezelfde producent, maar ook de songwriters houden vast aan wat ze eerder al deden. Een pakkende single, een ballad en een paar experimentelere nummers van zanger Andi Deris. Markus Großkopf die liefhebbers van het oudere werk op hun wenken bedient. Michael Weikath die in de regel één typisch rocknummer (in hoc casu: Raise The Noise) schrijft en één powermetal-anthem (ditmaal: The Sage, The Fool, The Sinner). Gitarist Sascha Gerstner die meestal ergens tussen 'traditioneel' en 'modern' Helloween in zweeft. Zo was het op Gambling With The Devil en Keepers Of The Seven Keys: The Legacy. Zo is het op 7 Sinners.

Het is een formule die nog niet heeft afgedaan, want ook 7 Sinners is vrijwel overal erg sterk. Zo zijn The Sage, The Fool, The Sinner en Who Is Mr. Madman? uitstekende traditionele powermetalsongs. My Sacrifice is in die categorie wat tammer en World of Fantasy lijkt bij vlagen wel erg op Final Fortune van een album eerder. Verrassender zijn het meer midtempo You Stupid Mankind en de Dio-ode Long Live The King. En een 'wacht, wat?'-momentje in Raise The Noise; wie verzint dat, een dwarsfluitsolo?

Het hoogtepunt van het album komt als laatst. En als bijna laatst. Not Yet Today en Far In The Future vormen samen namelijk een bijna negen minuten durende track waarin alle registers worden opengetrokken. Een modern en gevarieerd nummer, dat toch erg bij de band past.

Als dit album een film was, zou het Gambling With The Devil: Son Of The Devil heten. Voor Helloween-begrippen niet bijster origineel, maar net zo consistent en van net zo'n hoog niveau. Dat levert toch een íets lagere score dan de voorganger op omdat de verrassing er wel een beetje van af is, maar je kunt 7 Sinners zonder twijfel aanschaffen als je blij wordt van de voorgaande twee albums.

Tracklist:
1. Where The Sinners Go
2. Are You Metal?
3. Who is Mr. Madman?
4. Raise The Noise
5. World Of Fantasy
6. Long Live The King
7. The Smile Of The Sun
8. You Stupid Mankind
9. If A Mountain Could Talk
10. The Sage, The Fool, The Sinner
11. My Sacrifice
12. Not Yet Today
13. Far In The Future

Score: 84 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 2 november 2010

Koop dit album in

Meer Helloween:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Nicolas op 02-11-2010 om 18:06u

Totall niet mee eens, the legacy was veel progressiever en experimenteler, gambling was veel simpeler en eigenlijk niet zon heel goed album over het algemeen, maar dit is echt een ware knaller waar letterlijk alles aan klopt, Helloween fans kunnen opgelucht adem halen en geloof je me niet, kun je altijd het gehele album luisteren op de myspace page van Helloween.
Deze cd is vele malen beter dan gambling en misschien zelfs dan the legacy maar wat mij betreft klinkt hij heeeel anders dan de voorgangers, deze cd heeft meer gemeen met de dark ride (maar dan toch iets melodischer) en al helemaal met Better than raw.

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Ruud op 02-11-2010 om 21:04u

Vele malen beter dan GWTD? Onmogelijk, want dat is een waar hoogtepunt uit de geschiedenis van Helloween. ik wil graag geloven dat de nieuwe goed is verder. De single klinkt in ieder geval erg lekker.

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Kiske op 02-11-2010 om 21:41u
Score: 100 / 100

Perfecte plaat! Ik als die hard HellOweeN fan word hier heel vrolijk van!

Ik weet na 3 jaar nog altijd niet echt wat ik met Gambling with the Devil aan moet. Het is een prima plaat met hele gave nummers maar het raakt me veel minder dan dat 7 SinnerS doet!

7 SinnerS is de perfecte combi tussen het rauwe Gambling with the Devil, het gelikte van Keeper Legacy! De muziek is alleen vrijwel het hele album agressiever en afwisselender! Vooral de agressie en de plezier straalt er vanaf!

In mijn ogen is dit het beste HellOweeN album sinds Keeper 2! En dat zegt toch heel veel!

Favoriete nummers: - Are You Metal? - Long Live The King - My Sacrifice,

Helloween - 7 Sinners
Reactie van speedfreak op 03-11-2010 om 11:13u
Score: 90 / 100

sterke plaat,maar de vorige cd was toch net iets beter.

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Harryhamster op 05-11-2010 om 08:45u
Score: 100 / 100

Onze duitse vrienden benaderen de perfectie!! wat een power en speelplezier straalt dit album uit.... In principe zijn bijna alle powermetalbands overbodig want we hebben helloween!! (samen met gamma ray, primal fear en blind guardian de creme de la creme)

Helloween - 7 Sinners
Reactie van peetn op 06-11-2010 om 15:23u
Score: 90 / 100

Gewoonweg sterke schijf,dikke pluim voor onze duitse vrienden!

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Metaller op 07-11-2010 om 13:43u
Score: 80 / 100

Goede heavy plaat, maar perfectie nee.

De nieuwe Seventh Wonder zal mijn persoonlijke jaarlijstje denk ik op plek 1 komen, mocht ie in de buurt komen van Mercy Falls, let op die band!:-)

Helloween - 7 Sinners
Reactie van Elroy op 14-11-2010 om 08:45u
Score: 100 / 100

Wat een knalplaat met nummers zoals "Where The Sinners Go" "Are You Metal?" "You Stupid Mankind" & "If A Mountain Could Talk" is dit wederom weer een mijlpaal voor de duitse powermetal band!!!

Helloween - 7 Sinners
Reactie van jasper op 05-02-2011 om 15:22u
Score: 70 / 100

is die dwarsfluit geen panfluit?

Helloween - 7 Sinners
Reactie van da -Z- op 04-11-2011 om 01:33u
Score: 90 / 100

Erg goede plaat! Net zoals Gamma Ray blijft Helloween goeie platen uitkakken. Ik vond GWTD erg goed, maar deze plaat is wat consistenter. Ik kan zeggen dat ik elk nummer de moeite waard vind, iets wat Helloween niet vaak heeft. Ze wisselen vaak pracht nummers af met k*tnummers, maar deze plaat heeft dat probleem niet. Ik was altijd meer een Gamma Ray fan dan Helloween fan nadat Hansen de band verliet. Ik ben nog steeds van mening dat Hansen betere cd's uitbrengt dan Helloween, maar Helloween dicht dat gat meer en meer. Superplaat. Aanrader en zeker in mijn top 10 voor dit jaar!