Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Heidevolk - Uit Oude Grond
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records
Heidevolk - Uit Oude Grond
Sommige bands hebben geluk en boeken onmiddellijk grote successen, zoals het Schotse Alestorm. Andere bands lijken maar niet uit de underground te komen. Folk metalband Heidevolk lukte dat wel. Hun debuut brachten ze zelf uit en voor diens opvolger Walhalla Wacht werd getekend bij Napalm Records. De band ging zienderogen vooruit en daarmee groeide ook de populariteit van dit Gelderse gezelschap. Zo tourden de heren vorig jaar nog met Alestorm en Týr. Het is nu aan Uit Oude Grond om opnieuw diezelfde welverdiende lof te oogsten.

De kracht van Heidevolk ligt in de tweestemmige zang van Joris en Mark, en in de eenvoud van de muziek. Simpelweg twee gitaren, een bas en drums, af en toe subtiel aangevuld met hoorngeschal, fluiten of vioolspel. Op Uit Oude Grond zijn die hulptroepen tot een minimum beperkt en had ik eigenlijk graag wat meer viool gehoord zoals op Walhalla Wacht. Het zingende duo lijkt nu meer balans te hebben gevonden. Mark krijgt de hoofdrol, aangevuld door Joris in de lagere zangregionen. Heerlijk om naar te luisteren!

Op de nieuwe cd heeft Heidevolk wederom verschillende historische thema’s uit de kast getrokken. Openingsnummer Nehalennia gaat over een beschermgodin, die vooral in Zeeland bekend is geworden. Karel van Egmond was in de Middeleeuwen hertog van Gelre. Ostara verwijst naar de lente en Dondergod gaat over niemand minder dan Donar. Kortom: een lesje geschiedenis krijg je er van Heidevolk gratis bij.

Al met al is Uit Oude Grond een onderhoudend album geworden, waarop de band vooral terug lijkt te gaan naar de basis. De gitaren staan op de voorgrond en de tweestemmige zang klinkt beter dan ooit. Wat ik op de nieuwe plaat vooral mis, is het Gelderse vuur en het hoge tempo van Walhalla Wacht. Nummers als Nehalennia en Vlammenzee komen wel enigszins in de goede richting, maar over het algemeen haalt Uit Oude Grond het net niet helemaal bij zijn voorganger. Begrijp me goed, het is zeker geen slecht album geworden. Alleen had ik na het afwisselende Walhalla Wacht op meer gehoopt en aan die hogere verwachtingen is niet helemaal voldaan met het tammere Uit Oude Grond.

Tracklist:
1. Nehalennia
2. Ostara
3. Vlammenzee
4. Een Geldersch Lied
5. Dondergod
6. Reuzenmacht
7. Alvermans Wraak
8. Karel Van Egmond, Hertog Van Gelre
9. Levenslot
10. Deemsternis
11. Beest Bij Nacht

Score: 83 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 24 maart 2010

Koop dit album in

Meer Heidevolk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Heidevolk - Uit Oude Grond
Reactie van jasper op 26-03-2010 om 23:09u

het valt me altijd op dat albums op deze site zo hoog beoordeeld worden. een 8,3, dan zou het een ontzettend goed album moeten zijn maar als hij dan toch een beetje tegenvalt klinkt het mij meer als een zesje.
dit is ook echt niet het enige voorbeeld, er zijn veel gevallen van albums die 9ens en 8en krijgen maar die in de review er niet echt zo uit komen

Heidevolk - Uit Oude Grond
Reactie van Erik op 30-03-2010 om 12:47u
Score: 85 / 100

Prima album van een band waar we in Nederland best trots op mogen zijn!

Heidevolk - Uit Oude Grond
Reactie van Andre op 31-03-2010 om 17:36u
Score: 90 / 100

Topper!!!!!!!!!

Heidevolk - Uit Oude Grond
Reactie van Quarlon op 25-04-2010 om 22:10u
Score: 80 / 100

prima cd vooral dondergod is een goed nummer maar eigenlijk is de hele cd genieten. ik vind dat de band toch vrij onderschat wordt. de tekst en het cijfer in de review zijn niet helemaal in overeenstemming met elkaar maar met het cijfer is niets mis. ook zeker de moeite waard om eens live te zien

Heidevolk - Uit Oude Grond
Reactie van Chaos op 28-04-2010 om 00:31u
Score: 80 / 100

Aangenaam verrast, goede samenzang, goede songs.
Aanrader!