Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Throwdown - Deathless
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records

Throwdown - Deathless

Het vorige album zorgde voor een ommekeer in de sound van het Californische Throwdown. Vier (degelijke) albums lang stond de band te boek als typische metalcoreband, op Venom & Tears was daar tweeënhalf jaar geleden plotseling een Pantera-sound die veel wenkbrauwen deed fronsen.

Hoe kon het ineens dat Dave Peters als de jongere broer van Phil Anselmo klonk, terwijl zijn zang op de albums Haymaker en Vendetta eerder naar die van Jamey Jasta neigde? Op Deathless horen we niet alleen opnieuw Pantera terug, ook zijn er de nodige Down-invloeden in de muziek geslopen en zo lijkt Throwdown meer en meer op de ultieme Anselmo tributeband.

Die betiteling zou de mannen echter te kort doen. Throwdown is uitgegroeid tot een kwaliteitsband, met leden die weten hoe ze een knallende metalsong moeten creëren. Bovendien zijn de invloeden van de door Anselmo aangevoerde bands niet de enige punten van herkenning op Deathless. Ook zijn er regelmatig riffs te horen die doen denken aan Lamb Of God en herinnert het gebruik van meer cleane vocalen en de immer aanwezige groove dan weer aan Machine Head.

Zo zou je bijna denken dan de Amerikanen van een aantal bands wat ideeën hebben afgekeken en daar nu mooie sier mee maken maar zo is het nu ook weer niet. Throwdown heeft genoeg een eigen gezicht om het bestaan van de band te rechtvaardigen. De variatie op Deathless valt te prijzen. De songs zijn veelal een stuk rustiger dan wat de band in het verleden liet horen, maar op gezette tijden bijten de heren ook fel van zich af. Widowed opent verrassend met een rustig en melodieus intro. De gitaren zorgen even later voor veel groove, waardoor het nummer zich ontwikkelt als één van de hoogtepunten van het album.

Van metalcore is in de verste verte geen sprake meer. Throwdown heeft met Venom & Tears duidelijke voor een te varen koers gekozen en daar wordt op Deathless niet van afgeweken. De nieuwe elementen wijzen er op dat de band hun sound alleen nog maar verder expandeert en perfectioneert.

Tracklist:
1. The Scythe
2. This Continuum
3. Tombs
4. The Blinding Light
5. Widowed
6. Headed South
7. Serpent Noose
8. Ouroboros Rising
9. Skeleton Vanguard
10. Pyre & Procession
11. Black Vatican
12. Burial At Sea

Score: 79 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 6 januari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Throwdown - Deathless
Reactie van Bastiaan op 10-01-2010 om 22:21u
Score: 85 / 100

Throwdown mag dan een van zijn voetstuk gevallen hardcoreband zijn, ik juich het alleen maar toe. Geweldige plaat dankzij lekkere riffs en Dave Peters als Phil Anselmo!

Throwdown - Deathless
Reactie van Jammerdepammer op 12-01-2010 om 21:52u

Knalde Vendetta nog lekker weg. Met Venom&Tears was ik al stukken minder in mijn nopjes.....maar dit.........is ..........werkelijk..............KUT

Throwdown - Deathless
Reactie van Eric T. op 20-01-2010 om 19:39u
Score: 100 / 100

Altijd al een vette band geweest, ondanks de wisseling van stijlen en de continue wisseling in de line-up...
Dave Peters = Throwdown.
Goeie zanger en goeie songschrijver!