Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Vermin - Define : Divine
Jaar van release: 2009
Label: Deity Down Records

Vermin - Define : Divine

Drie jaar na het verschijnen van hun tweede album A Nihilistic Swarm, doet Vermin (de onze) weer van zich spreken: Define : Divine is een feit. Voor mij was Define : Divine een eerste kennismaking met de band en die viel niet tegen. De bij de promo geleverde infosheet omschrijft de band’s muziek als death metal met een progressief randje. Hoewel de bedoeling duidelijk is, kan ik me niet in die omschrijving vinden. Vermin verwerkt sporadisch wat elementen in hun muziek die je niet zo snel bij death metal zoekt, maar om dat nu progressief te noemen gaat me te ver.

Voor het overgrote deel is Define : Divine een aardig knallend album geworden. De eerste nummers vuren de boel aardig op, hier is weinig progressiefs aan. Een hakkelend ritme vol met adrenalinestoten, brute grunts en continu een minuscuul technisch randje. Ondanks dat het aardig hakt en beukt, is het allemaal wat rechttoe rechtaan en meer van hetzelfde. Ook het melodietje in Synthetic Reality verandert daar weinig aan. I Walk Among You onderbreekt die sleur met bombastischer spel en een episch tintje in de melodieuze stukken, uiteraard ondersteund door die felle uitschieters.

Vanaf dit moment presenteert Define : Divine zich wat beter. Het album krijgt een betere flow, het technische/melodieuze element komt wat meer tot uiting en ook met de afwisseling zit het vanaf dit moment wel snor. Bijkomend voordeel is dat de brute stukken iets beter tot uiting lijken te komen. De backing vocals zijn hierbij een zeer welkome afwisseling. Ondanks de positieve eigenschappen van deze tweede helft, mis ik toch iets. Er is te weinig snelheid, te weinig razernij om van dit album een toppertje te maken. Bij The Inner Anomaly gaat het wel de goede kant op, maar ik had het liefst gehoord dat alle nummers op het album deze felheid meegekregen hadden. Dat, of het heerlijk sfeervolle karakter van Supremechanism.

Define : Divine is kortom een degelijk album, meer kan ik er niet van maken. Lang niet slecht, maar daarnaast ook verre van hoe ik het graag gehoord had. Of dat aan mij ligt, of aan de band, dan mogen jullie zelf uitmaken.

Tracklist:
1. Inferiorganism
2. Define : Divine
3. Imminent Perfection
4. Synthetic Reality
5. I Walk Among You
6. Idolize The Poisonous
7. Nucleus
8. Surrounded By The Silent
9. The Inner Anomaly
10. Supremechanism

Score: 72 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 10 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]