Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Winger - Karma
Jaar van release: 2009
Label: Frontier Records
Winger - Karma
Winger was nooit echt uit elkaar gegaan, maar sinds de cd Pull uit 1993 hadden ze niks meer ondernomen. Totdat in 2006 de 'comeback' IV uitkwam. Maar waar de band vroeger echt een succesnummer was (vooral in de States), lijkt het tegenwoordig meer een hobbyband te zijn van de leden. Kip Winger verdient grotendeels zijn brood met het componeren van klassieke muziek, Rod Morgenstein is docent bij de befaamde Berkley Universiteit en Reb Beach heeft inmiddels naam gemaakt als tweede gitarist van Whitesnake. Ik denk dat vooral door Reb de aandacht voor Winger weer wat versterkt is. Tenminste, dat was bij mij wel het geval. Ik ben zijn achtergrond eens goed gaan checken sinds ik hem bij Whitesnake zo magistraal heb bezig zien gaan. En zo zullen er vast meer met mij zijn.

Met IV bewees Winger dat ze samen nog altijd goede muziek kunnen maken. Het was alleen wel een album dat veel geduld vergde van de fans van het allereerste uur. Het ging immers door waar Pull eindigde. Gelukkig voor hen hebben ze voor dit nieuwe album gekozen voor een wat directere aanpak. En dat pakt zeer goed uit! De cd opent niet met één, maar met vijf knallers van songs. Deal With The Devil, Stone Cold Killer en Pull Me Under zijn heerlijke stampers vol met stevige riffs en catchy hooks. Winger beukt als nooit te voren. Vooral Reb Beach gaat tekeer; zijn frustratie dat ie bij Whitesnakes laatste cd niks mocht aandragen is duidelijk te horen.

Vanaf song nr 6 pakt de band het iets anders aan. Dan pas komen de nummers aan bod waar meer emotie bij komt kijken. Stuk voor stuk prachtnummers, met een excellerende Kip in zijn rol als passievolle zanger. Het album eindigt met twee nummers die vechten om aandacht. Allereerst is daar After All This Time, met in de hoofdrol de andere gitarist John Roth. Hij is de bluesman van de band en is verantwoordelijke voor de meest pure blues die ik de laatste jaren heb gehoord. Klasse! Maar... afsluiter Witness is een ballad van epische proportie met een weergaloze solo van bijna 4 minuten die uit de vingers van Reb komt. Het is daarna even bijkomen... en dan weer snel doorspoelen naar Deal With The Devil.

Karma is echt een vette cd geworden. Ze waren een beetje het pispaaltje geworden van de hardrock, maar dat hebben ze helemaal rechtgezet met dit nieuwe album. Natuurlijk zijn ze er nu alleen nog maar voor een select groepje muziekliefhebbers. Maar vooral de Whitesnake-fans van de huidige band zouden Winger nu ook eens een kans moeten geven. Ze zullen niet teleurgesteld worden.

Tracklist:
1. Deal With The Devil
2. Stone Cold Killer
3. Big World Away
4. Come A Little Closer
5. Pull Me Under
6. Supernova
7. Always Within Me
8. Feeding Frenzy
9. After All This Time
10. Witness

Score: 90 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 22 november 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Winger - Karma
Reactie van Erik op 23-11-2009 om 11:03u
Score: 90 / 100

Het plezier spat hier dus echt van af, je voelt gewoon dat de mannen dit album met oprecht enthousiasme hebben gemaakt.
Heerlijk om naar te luisteren!