Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Lynyrd Skynyrd - God & Guns
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records

Lynyrd Skynyrd - God & Guns

We zullen niet voor de zoveelste keer de tragedies die Lynyrd Skynyrd heeft moeten doorstaan opsommen. Beter richten we onze aandacht op het twaalfde studioalbum van deze southern rockers, want de band die 45 jaar geleden werd opgericht in Jacksonville brengt met God & Guns een album uit waar weer veel mensen van zullen gaan genieten.

God & Guns is het eerste album sinds Vicious Cycle uit 2003. Wat we op dit nieuwe album kunnen verwachten? Wat te denken van drie potentiële hits met een positieve feel op rij (Still Unbroken, Simple Life en Little Thing Called You), een sterk aan Sweet Home Alabama herinnerend Southern Ways en Kravitz-riffs in Skynyrd Nation? En dan hebben we het nog niet over de spookstad-song Floyd, waaraan Rob Zombie een bijdrage levert. Het nummer kent een nogal merkwaardig refrein waardoor ik mij even in een vervallen stadje in het wilde westen waan, waar tumbleweeds langs waaien en elk moment een barfight kan uitbreken.

Bovenal staat het album weer vol met heerlijke southern rock van de bovenste plank. Het titelnummer zal de aandacht van de luisteraar zeker trekken. Southern rock met wat country & western invloeden, gebracht op een hedendaagse manier. Die moderne touch kunnen we grotendeels op het conto schrijven van gitarist John 5 (o.a. Marilyn Manson, Rob Zombie), die aan God & Guns meewerkte. Johnny Van Zant, die na de vliegtuigcrash en een tienjarige break, in 1987 de taken van zijn overleden broer Ronnie overnam, maakt op dit album nog wel de grootste indruk. Hij heeft niet alleen een fantastische stem, zijn accent zorgt er tevens voor dat Lynyrd Skynyrd net wat authentieker klinkt dan de meeste genregenoten.

Dat een band met zoveel dienstjaren nog een album weet te creëren dat zoveel passie en gedrevenheid uitstraalt, is bewonderenswaardig. God & Guns is niet zomaar een plaat van een band die op zijn naamsbekendheid teert, het is een album met een dozijn zeer goede songs die zijn voortgekomen uit passie voor muziek. Lynyrd Skynyrd blijkt nog lang niet versleten, eerder een band die nog steeds in haar hoogtijdagen verkeert.

Tracklist:
1. Still Unbroken
2. Simple Life
3. Little Thing Called You
4. Southern Ways
5. Skynyrd Nation
6. Unwrite That Song
7. Floyd
8. That Ain’t My America
9. Comin’ Back For More
10. God & Guns
11. Storm
12. Gifted Hands

Score: 90 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 23 september 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Lynyrd Skynyrd - God & Guns
Reactie van Een Metalfan op 23-09-2009 om 13:31u

ben het met je eens. goede band, still going strong. ik kijk uit naar deze cd.

Lynyrd Skynyrd - God & Guns
Reactie van heidewolf op 23-09-2009 om 13:54u

ik heb die 2 nummers op hun myspave geluisterd en ik vind dat meer rock dan southern rock. de country en western invloeden zijn naar mijn mening maar minimaal hoor.

Lynyrd Skynyrd - God & Guns
Reactie van Chris op 04-10-2009 om 17:29u
Score: 90 / 100

Een heel sterk album, misschioen wel het sterkste sinds Street Survivors uit '77.

Lynyrd Skynyrd - God & Guns
Reactie van RoyACDC op 05-10-2009 om 20:38u
Score: 89 / 100

Donders fijn album!