Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Threat Signal - Vigilance
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records

Threat Signal - Vigilance

Het kan hard gaan als je goede muziek maakt. Als je op basis van je eerste cd gelijk door Nuclear Blast getekend wordt hebben we toch niet te maken met het zoveelste lokale projectje. Een band met potentie denk je dan. Toch dateert dat debuut (Under Reprisal) en enige release tot nu toe alweer uit 2006. Door al die bezettingswisselingen is de voortgang van de band blijkbaar nogal gestagneerd, maar nu ze zijn terug met Vigilance.

Het eerste wat me opvalt is dat zanger Jon Howard een talentvolle kopie van Chester Bennington (Linkin Park) in zijn strottehoofd heeft. Daar moet je maar net van houden. Persoonlijk ben ik daar niet van gecharmeerd. Waar ik wel van gecharmeerd ben is de productie. Die zit lekker in elkaar. Ook zitten er een paar heerlijke riffjes in. Denk hierbij aan lichtmathematische drums waar de gitarist kunstig omheen draait. Niet origineel, maar wel lekker. Hier en daar wat Fear Factory-achtige riffs (wellicht te danken aan Chris Olde Wolbers die de vorige plaat produceerde). Het ligt allemaal lekker in het gehoor. Toch moet ik helaas teruggrijpen naar de negatieve bijvoeglijke naamwoorden om dit schijfje te beschrijven.

De band vergelijkt zichzelf met Soilwork maar dat is maar deels op zijn plaats. Een nummer als Escape From Reality zou nog wel passen op een nieuwe release van ze, maar daar houdt het dan wel bij op. Het grijpt veel terug op Linkin Park-achtige breaks. Voor metalcore is het te gelikt: het ontbreekt de band aan echte agressie en bruutheid.

Ik associeer deze muziek meer met het volk dat in gloednieuwe Nirvana-shirts rondloopt maar nog nooit naar In Utero geluisterd heeft. Het verkoopt goed, omdat het goed verkoopt. Omdat het zogenaamd 'anders' en 'alternatief' is.

Nee, voor mij is Vigilance geen reden om de band live te gaan aanschouwen. Het is niet origineel, heeft een tè hoog meezinggehalte en het is allemaal net iets te gelikt. Persoonlijk hoop ik niet dat dit de trend gaat worden. Maar dat is slechts mijn mening. Want de heren hoeven echt niet bang te zijn dat ze nergens live aan de bak kunnen. Dit verkoopt best. Hou je wel van die goed geproduceerde lekker wegluisterende metalplaatjes... Laat mij je niet weerhouden je buidel te trekken.

Addendum: ik kreeg bij het bezoeken van de officiële website een 'threat signal' van mijn virusscanner dat er een trojan op zou zitten. U bent gewaarschuwd.

Tracklist:
1. Afterlife
2. Through My Eyes
3. The Beginning Of The End
4. United We Stand
5. Beyond Recognition
6. Another Source Of Light
7. Hate Machine
8. Severed
9. Lost
10. Revision
11. In Repair
12. Escape From Reality
13. To Remember

Score: 65 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 21 september 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Threat Signal - Vigilance
Reactie van Wout op 27-09-2009 om 13:03u
Score: 65 / 100

Toch wel een stuk zwakker dan de eerste plaat. Die was ook wel een stuk steviger. Volgens mij, jammer genoeg, a one day fly.

Threat Signal - Vigilance
Reactie van Kenneth op 11-01-2010 om 15:49u
Score: 85 / 100

een one day fly zou ik ze zeker niet noemen.
ik moe je wel gelijk geven dat under reprisal zowel technisch als melodisch een stuk beter in elkaar zat. Dit kan echter ook te wijten zijn aan de vele veranderingen in de line up; merk op dat jon howard (vocals) als enige overblijft van de bezetting. Ik heb zelf ook wat bandervaring en ik wet uit ervaring dat het niet gemakkelijk is om als laatkomertje je aan te passen aan een band die al een reputatie heeft. persoonlijk vind ik dat ze dit heel mooi hebben opgevangen.

Los van dat alles vind ik vigilance nog steeds een oersterke plaat waar ik geen genoeg van kan krijgen. ook live zijn ze zeker de moeite waard.
Al bij al krijgt dit album van mij een 8.5/10

keep up the hard work