Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-09-2020

Epica - The Classical Conspiracy
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Epica - The Classical Conspiracy
De muziek van Epica leent zich perfect voor een samenwerking met een orkest en koor. Dat is niet zo vreemd, aangezien de nummers al doorspekt zijn van orkestrale stukken, en de band ook al eens de muziek voor een film gemaakt heeft. Vorig jaar werd de band uitgenodigd om op het Miskolc International Opera Festival in Hongarije te komen spelen, waar een jaar eerder Therion stond. Dit optreden is nu uitgebracht op cd, waarop je dus Epica te horen krijgt met orkest en koor.

De eerste cd bevat veel werk dat niet van Epica is. Zo komt werk van Vivaldi voorbij, maar ook filmmuziek van Spider-Man, Pirates of the Caribean en Star Wars. In de meeste van deze nummers is de Epica-invloed niet zo erg groot, want het orkest speelt de nummers zoals ze die van bladmuziek lezen, en Epica speelt daar bovenop dan nog mee. Vooral in de drums is het wel goed te horen, want de dubbele bassdrum in The Imperial March zorgt voor een erg gave uitvoering. Wellicht zet het Epica-fans aan om wat meer naar klassieke muziek en filmmuziek te luisteren, want eigenlijk past het toch goed bij het normale repertoire van Epica (maar dat was uit de albums ook al op te maken).

De laatste paar nummers van de eerste cd en heel de tweede cd zijn gevuld met Epica's eigen materiaal. Hierop zijn nu dus een echt orkest en groots koor te horen, wat het geheel toch net iets vetter maakt dan normaal. Het jammere is echter wel dat Epica's nummers normaal al doorspekt zijn met orkestrale stukken, dus zo heel veel nieuws in de nummers hoor je zo op het eerste gehoor niet. Met beelden erbij zou het daarom denk ik nog net iets gaver zijn, maar eerlijk is eerlijk, deze live performance klinkt toch ook erg goed. Yep, het was een goede keuze van de band om dit optreden als live-cd uit te brengen.

CD 1:
1. Palladium
2. Dies Irae
3. Ombra Mai Fu
4. Adagio
5. Spider-Man Medley
6. Presto
7. Montagues & Capulets
8. The Imperial March
9. Stabat Mater Dolorosa
10. Unholy Trinity
11. In The Hall Of The Mountain King
12. Pirates Of The Caribbean
13. Indigo
14. The Last Crusade
15. Sensorium
16. Quietus
17. Chasing The Dragon
18. Feint

CD 2:
1. Never Enough
2. Beyond Belief
3. Cry For The Moon
4. Safeguard To Paradise
5. Blank Infinity
6. Living A Lie
7. The Phantom Agony
8. Sancta Terra
9. Illusive Consensus
10. Consign To Oblivion

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 mei 2009

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Epica - The Classical Conspiracy
Reactie van Nepheyaton op 13-05-2009 om 08:04u
Score: 95 / 100

Heb de CD in Digipack vorige zaterdag gekocht en nog geen seconde spijt van gehad. Wat een fenomenale uitvoering van klassiekers die ik zeker ook weet te appreciëren. Epica rijgt hiermee overtreffende trappen aan elkaar met als afsluiter het fantastische "Consign to oblivion". Ondanks dat ik zulke Gothic Metal vaak te "cheesy" vind, laat ik me bij deze cd toch echt wel meeslepen.

Epica - The Classical Conspiracy
Reactie van Wout op 20-05-2009 om 17:54u
Score: 82 / 100

Ik vind alleen de uitvoering van de klassieke composities niet echt geweldig. Ik heb Orff's O Fortuna gehoord (die om bepaalde redenen niet op het album mocht) en ik moet zeggen dat die drumpartijen er bijv. best uitgelaten hadden mogen worden. De keuze van de klassieke stukken zijn ook best redelijk standaard te noemen.

Goeie cd verder. Enorm bombastisch en ook een dikke voldoende. Jammer dat er niet meer eigen materiaal op terug te vinden is.

Epica - The Classical Conspiracy
Reactie van Hate Crew op 24-05-2009 om 14:52u
Score: 98 / 100

Wat een heerlijke cd van 't begin tot eind!