Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Coronatus - Porta Obscura
Jaar van release: 2008
Label: Massacre Records
Coronatus - Porta Obscura
De Oostenrijkse band Coronatus doet mij een beetje denken aan de reclame van Duo Penotti, twee kleuren in een pottie! Ze hebben namelijk niet één, maar twee zangeressen weten te strikken voor hun melodieuze en symfonische gothic metalband. De blonde Carmen is verantwoordelijk voor de sopraanzang en de donkerharige Ada zorgt voor het rockgeluid van de band. In 2007 leverde de band al Lux Noctis af en ruim een jaar later is het de beurt aan Porta Obscura.

De band is ook duidelijk gegroeid ten opzichte van het debuutalbum; en waar een nummer als Silberlicht menigeen eerder op de lachspieren zal wekken, is Porta Obscura veel afwisselender, complexer en in zekere mate ook minder toegankelijk dan het eerste album. Toch zijn er zeker een aantal pakkende nummers die direct blijven hangen, zoals Fallen en Cast My Spell. Andere aanraders zijn Exitus en Der Vierte Reiter. De samenzang van Carmen (overigens ook bekend van Brainstorm) en Ada werkt prima en in combinatie met de doordachte composities en melodieën heeft Coronatus naar mijn idee een eigen geluid weten te creëren.

In de verte doet Coronatus denken aan Haggard met teksten in het Engels, Duits en Latijn. Toch is het geheel minder bombastisch en muzikaal gezien hoor ik invloeden van Nightwish en Visions Of Atlantis terug. Het grootste verschil met deze twee bands is echter dat Coronatus beschikt over twee uitermate goede zangeressen. Ada klinkt in bepaalde nummers als Nienke (ex-Autumn) en Carmen komt dicht in de buurt van Tarja (ex-Nightwish). Op het album staat nog een bonus track (Volles Leben) uit de beginperiode van Coronatus. Destijds hadden ze nog geen zangeres en heeft één van de bandleden zelf de vocalen ingezongen. Op zich geen slecht nummer, maar met beide dames in de gelederen weet Coronatus duidelijk boven de middenmoot van het genre uit te stijgen.

De productie voor deze plaat was in handen van The Vision Bleak’s Markus Stock en het geheel werd afgerond door de welbekende Mika Jussila. Kwaliteit van de bovenste plank dus! Porta Obscura is dan ook een heerlijk werkje geworden voor de ware liefhebber van bands met hoge vrouwenzang. Een aanrader voor de organisatie van Metal Female Voices Fest!

Tracklist:
1. Prologue
2. Exitus
3. Fallen
4. In Silence
5. Beauty In Black
6. Cast My Spell
7. In Your Hands
8. Mein Herz
9. Am Kreuz
10. Der Vierte Reiter
11. Strahlender Erster
12. Flos Obscura (Bonus Track)
13. Volles Leben (2002) (Bonus Track)

Score: 82 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 26 januari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]