Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Dimmu Borgir - The Invaluable Darkness (dvd)
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records

Dimmu Borgir - The Invaluable Darkness (dvd)

Dimmu Borgir staat al jaren garant voor mooi verzorgde kwaliteitsreleases. Het artwork is altijd dik in orde, mooi verzorgde boekjes, en bij de special edition van In Sorte Diaboli zat zelfs een spiegel om de duivelsverzen die achterstevoren gedrukt waren te kunnen ontcijferen. Met de muziek zit het eigenlijk ook altijd goed, en voor hun nieuwste dvd-release The Invaluable Darkness kun je dan ook niet anders verwachten dan een waar juweeltje in je bezit te krijgen. Die hoge verwachtingen worden met deze dubbel-dvd plus cd dan ook mooi waargemaakt.

The Invaluable Darkness bevat een compleet zeventien songs tellend concert met materiaal wat zij op de tour bij In Sorte Diaboli speelden. De setlist is dan flink gevuld met materiaal van dit meest recente wapenfeit. Uiteraard ontbreken klassiekers en publieksfavorieten als Progenies of the Great Apocalype en Puritania ook niet. Het concert is goed opgenomen en mooi weergegeven. Op momenten zijn de beelden die we te zien krijgen echter vanuit een rare hoek genomen waardoor de bandleden soms nogal in rare poses verkeren, of het beeld gewoon te donker is om te kunnen ontwaren wat er gaande is op het podium. Wanneer dat laatste minpunt niet het geval is, heb je een mooi zicht op het podium en de bescheiden show.

Soms heb ik wel mijn twijfels of de geluidsopnames daadwerkelijk allemaal live zijn en niet in de studio nog een kleine poetsbeurt hebben ontvangen. Het is allemaal vrij strak en glad, hoewel het geluid wel wat vetter klinkt dan op de studio-albums. Dat levert met name bij de keyboardpartijen geweldige resultaten op. Klein ander minpuntje is het gebrabbel tussen de nummers in wat niet in het Engels is. Hoewel meer bands er een handje van hebben om concerten in hun thuisland op te nemen voor extra enthousiaste reacties en daarbij in hun eigen taal te spreken, is het voor een internationale release natuurlijk altijd handiger om het Engels te ouwehoeren.

Bij een dvd horen natuurlijk extra’s. In dit geval gaat het om een dvd met daarop het optreden op Wacken Open Air 2007, een serie met videoclips en nog wat achtergrondmateriaal. Het concert is zeker de moeite waard, hoewel het wel veelal om hetzelfde gaat wat ook op de eerste dvd te zien en te horen is. De bonus-cd bevat ook nog eens een liveshow.

Met deze nieuwe dvd-release voegt Dimmu Borgir weer een mooi hoofdstuk toe aan hun steeds omvangrijker wordende disco- en videografie. Interessant voor zowel fans als de wat meer casual Dimmu-liefhebber met genoeg materiaal om je uren zoet te houden.

Tracklist:
DVD1:
1. Introduction
2. Progenies of the Great Apocalypse
3. The Serpentine Offering
4. The Chosen Legacy
5. Spellbound (by the Devil)
6. Sorgens Kammer Del 2
7. The Insight & The Catharsis
8. Raabjorn Speiler Draugheimens Skodde
9. The Sacrilegious Scorn
10. Mourning Palace
11. The Fallen Arises
12. The Sinister Awakening
13. A Succubus in Rapture
14. Fear & Wonder
15. Blessings upon the Throne of Tyranny
16. Vredesbyrd
17. Puritania
Behind the Scenes
Special Feature
Credits

DVD2:
Wacken Open Air 2007
1. Introduction
2. Progenies of the Great Apocalypse
3. Vredesbyrd
4. Cataclysm Children
5. Kings of the Carnival Creation
6. Sorgens Kammer Del 2
7. Indoctrination
8. A Succubus in Rapture
9. The Serpentine Offering
10. The Chosen Legacy
11. The Insight and the Catharsis
12. Spellbound (by the Devil)
13. Mourning Palace
14. The Fallen Arises
Gold Awards
Images
Video Gallery

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 27 november 2008

Koop dit album in

Meer Dimmu Borgir:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimmu Borgir - The Invaluable Darkness (dvd)
Reactie van Artorius op 19-12-2008 om 09:32u
Score: 80 / 100

Je kunt van DB zeggen wat je wilt, behalve dan dat ze je geen waar voor je geld geven.

Dimmu Borgir - The Invaluable Darkness (dvd)
Reactie van youri op 15-07-2009 om 15:06u
Score: 80 / 100

helemaal mee eens