Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

03-08-2021

Edguy - Tinnitus Sanctus
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Edguy - Tinnitus Sanctus

Deze nieuwe cd van het Duitse quintet draagt een curieuze naam mee, voor uitleg verwijs ik je naar het interview dat Edo onlangs had met gitarist Jens Ludwig. Hoewel Edguy misschien niet een van de grote namen is, bouwen de heren gestaag aan hun repertoire. Getuige dit nieuwe album komen ze er langzaam maar zeker wel vermoed ik.

Tinnitus Sanctus is namelijk een van de betere releases aan het eind van dit jaar. Eerste single Ministry Of Saints is een lekkere opener die de stijl van Edguy op dit album weergeeft. Goed in het gehoor liggende metal met pakkend gitaarwerk en een grootse refrein, dat al even pakkend is. Wat betreft het genre zweeft het ergens rond tussen heavy en powermetal, al zijn hardrock en symphonische invloeden net zo goed aanwezig.

Er valt genoeg te beleven om de hele plaat geboeid uit te zitten. Er is de wat langzamere meezinger Sex, Fire, Religion, dat het live ongetwijfeld goed gaat doen, het snelle melodieuze Pride Of Creation, de ballade Thorn Without A Rose en het bombastische Speedhoven. Hoogtepunten zijn dit niet per se, want die zijn moeilijk aan te wijzen op deze kwalitatief hoogstaande plaat. Vervelen gaat het in ieder geval geen moment, doch de vreemde eend in de bijt is het afsluitende countrynummer Aren’t you A Little Pervert Too? Maar dat Edguy wel van humor houdt was al wel langer duidelijk.

De nummers steken gevarieerd in elkaar en tekst en muziek sluiten uitstekend bij elkaar aan. Wat me opvalt is dat de dragende gitaarriffs niet uitblinken in orginaliteit, maar in dienst staan van de composities. Niets mis mee, want de nummers zijn prima te pruimen. In het (spaarzame) soleerwerk horen we echter wel een paar geweldige solo’s terug, gillend en scheurend.

De productie waarvan Sacha Paeth de band heeft voorzien is erg goed uit de verf gekomen. De sound van de band is daarnaast sowieso erg solide. De gitaren klinken helder en krachtig, evenals het bass- en drumwerk. Tobias Sammet laat horen dat hij een uitstekende zanger is, al hoor ik hem persoonlijk liever in grootse passages dan de rustige, waar hij krachtiger overkomt dan zijn rustige rauwe, hese zang.

Al met al bestaat de cd uit overtuigende, spontane nummers. Als geheel klinkt het als een grootse rock/metalproductie, en dat is ook wat Tinnitus Sanctus is: Groots.

Tracklist:
1. Ministry of Saints
2. Sex Fire Religion
3. The Pride of Creation
4. Nine Lives
5. Wake Up Dreaming Black
6. Dragonfly
7. Thorn Without a Rose
8. 929
9. Speedhoven
10. Dead Or Rock
11. Aren't You a Little Pervert Too?

Score: 87 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 10 november 2008

Koop dit album in

Meer Edguy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Soul op 11-11-2008 om 01:41u

Zo, dat klinkt wel erg positief.

Toch maar een ritje naar de platenboer.

Reactie van Kees op 11-11-2008 om 12:05u
Score: 80 / 100

Ik vind edguy als hardrock/heavy metal band veel beter uit de verf komen dan als de middelmatige power metal die ze eerst maakte.

Reactie van youri op 08-04-2010 om 19:54u
Score: 90 / 100

idd