Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Mencea - Dark Matter Energy Noir
Jaar van release: 2008
Label: Indie Recordings
Mencea - Dark Matter Energy Noir
Bij behoefte aan een toegankelijke, melodieuze en groovende versie van technische, experimentele metal in het straatje van Meshuggah moet u de Griekse Mencea eens over uw boterham uitsmeren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Dark Matter Energy Noir, ondanks dat deze muziek mij persoonlijk niet uit de luie stoel krijgt voor een rondje sloopkogel binnenshuis', toch wel een opmerkelijke release is binnen de experimentele metalfabrikaten van de afgelopen tijd.

En wel om het feit dat Mencea op dit debuut muzikaal ongelooflijk royaal uitpakt. Dit is geen band die destructieve doelen voor ogen heeft, dit is een band die moderne muziek (met een neerslachtige ondertoon) wil maken zonder zich restricties op te leggen en zich af te vragen of de geschreven nummers de metalhead wel de pijnbank zullen verschaffen waar hij wellicht naar verlangt. Dark Matter Energy Noir is een zeer divers en ongedwongen album, waarop de band alle ruimt krijgt (en neemt) om de nummers naar eigen smaak aan te kleden.

Wat er precies aan muziek voorbij komt is met geen concrete term te beschrijven. Veel technische riffs mengen zich met melodieuze solo's, mistroostige intermezzo's, onrustige breaks, zware drumpartijen en geëmotioneerde grunts. Bands als de latere Anata, In Flames maar ook Bleeding Through en Obsidian lijken allemaal een kleine steen aan Dark Matter Energy Noir bij te dragen, zelfs een kleine knipoog richting de symfonische blackmetal is ontwarbaar. Echter is iedere concrete vergelijking nauwelijks terecht, Mencea maakt zeer gevarieerde muziek (met een verdomd goede productie).

Mijn punt van kritiek schuilt wel in het feit dat Mencea nergens goed doorzet om tot een werkelijk uniek resultaat te komen. De potentie is ruimschoots aanwezig maar wordt maar voor een klein deel echt benut. Steeds hoor ik in Dark Matter Energy Noir een stukje dit, een snufje dat, een likje zus...Met de skills die deze band rijk is zou men het werkelijk stukken verder kunnen schoppen.

Tracklist:
1. The Passing
2. Ardad
3. Forbidden
4. Deep In The Under
5. The Holy Cast
6. Eminence
7. Curse The Damned
8. When Strife And Greed Collide

Score: 72 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 3 november 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mencea - Dark Matter Energy Noir
Reactie van Een Metalfan op 03-11-2008 om 18:01u

Dit is nou al de zoveelste waar review waar ik na het lezen van de inleiding afhaak omdat ik aan de inleiding kan zien dat de review door lana is geschreven. Er zit zoveel beeldspraak in jouw reviews dat ik ze onprettig vind om te lezen.

Mencea - Dark Matter Energy Noir
Reactie van heidewolf op 04-11-2008 om 20:45u

bovenstaande reactie was van mij.