Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Satyricon - The Age Of Nero
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Satyricon - The Age Of Nero
De meningen over het nieuwe geluid van Satyricon lopen al jarenlang uiteen. Al sinds Rebel Extravaganza is de band een moderner en bijzonder gedisciplineerd geluid gaan nastreven. In 2006 mondde dat uit tot misschien wel het meest omstreden album uit Satyricon’s loopbaan. Now, Diabolical was een exercitie in het weglaten: uitgeklede, catchy, groovende ‘black rock’-nummers die bij vlagen haast dansbaar aandeden, maar tegelijkertijd juist door hun simplisme een geweldige energie en kracht uitstraalden. Het was even wennen, maar dat album heeft zich in mijn oren ontpopt tot één van de meest overtuigende albums van de laatste jaren.

Degenen die uiteindelijk niet met Now, Diabolical uit de voeten konden, hoeven niet verder te lezen. The Age Of Nero ligt namelijk zeer dicht tegen zijn voorganger aan, met als enige uitzondering dat het gaspedaal af en toe weer wat steviger wordt ingedrukt. De nadruk ligt echter wederom op catchy, goed in het gehoor liggende, duistere riffs die zich vrijwel onmiddellijk in het hoofd van de luisteraar nestelen. Met name midtempo-nummers als Commando, My Skin Is Cold en Last Man Standing laten een Satyricon in topvorm horen: modern, kil en meedogenloos. Het zijn buitengewoon krachtige nummers die het live ongetwijfeld geweldig gaan doen.

Satyr bewijst met The Age Of Nero wederom een buitengewoon begenadigd componist te zijn. Er zijn namelijk maar weinig bands die hun nummers simpel en eenvoudig kunnen houden en toch een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben. The Age Of Nero is – net als zijn voorganger – zo’n album geworden dat je na tientallen luisterbeurten toch wéér opnieuw wil horen. Alles klopt namelijk: de bijtende strot van Satyr, de ingetogen, maar effectieve drumpartijen van Frost, het typische Satyricon-gitaargeluid en vooral de acht ijzersterke composities. Als er één band is die de less is more-formule weet te bewijzen, dan is dat Satyricon wel. Verplichte aanschaf.

Tracklist:
1. Commando
2. The Wolfpack
3. Black Crow On A Tombstone
4. Die By My Hand
5. My Skin Is Cold
6. The Sign Of The Trident
7. Last Man Standing
8. Den Siste

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 oktober 2008

Koop dit album in

Meer Satyricon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van 666 op 28-10-2008 om 11:50u
Score: 100 / 100


He Rik

Goede recensie man. Heb al een aantal nummers gehoord via een vriend van me. Die is namelijk werkzaam bij Roadrunner. Dit word weer een klassieker. Beter dan al die standaard rotzooi die Erik goed vindt. Die vind zichzelf zo true met Koasritiual. Thumbs up voor deze enige echte Black Metal band.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van iron_dennis op 28-10-2008 om 17:12u

Wat een bull -shit. Er komen nog zat goede platen uit in de underground! Erik recenseerd deze prima. Maar ja , van bands als The Ruins of Beverast, Graupel, Lunar Aurora etc. zal jij waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben!
De nieuwe Satyricon klinkt overigens prima al houd ik toch meer van hun oude sound....

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van 666 op 28-10-2008 om 19:09u
Score: 100 / 100


Ha ha ha

Ken jij Drautan's Under the banner der winde? Of Helrunar met Gatr en of Cold World met The stars are dead now? Graupel met Als der nebel of Nefarium met Praesidium of Witchered The midnight gate of Vintersemestre en of BlotMine of misschien Vargnatt met Nu ein traum. Kriegmachine, Furia uit Polen. Koldbrann denk ik wel he true man. Ben al vanaf de jaren tachtig bezig met Black Metal dus zus. Het oude werk vanaf ongeveer The Shadowthrone is perfect. Maar DMT vindt ik te standaard om goed te vinden. Zo nou jij weer he.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Amibor op 28-10-2008 om 23:44u

Dat ding is nog steeds niet gelekt, ongelovelijk. Roadrunner regelt z'n zaakjes wel goed, jammer genoeg.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van The dude op 29-10-2008 om 11:56u

Misschien maar best. Kan ik eindelijk nog eens een nieuwe cd kopen van één van mijn favoriete bands zonder al de muziek al gehoord te hebben.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Erik op 29-10-2008 om 17:33u

Niemand verplicht je te downloaden...

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van 666 op 29-10-2008 om 18:55u
Score: 100 / 100


Jij ook niet lieve Erik, lekkere knul van me

Ben je al vastgeroest in Kaosritual hahahahaha.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van iron_dennis op 29-10-2008 om 20:49u

Black metal recensies schrijven word je hier niet in dank afgenomen....

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Een Metalfan op 29-10-2008 om 23:04u

hahaha "jij kent .... niet eens!" "hihi, ik ken namelijk wel...." beetje jammer jongens... ;-) Anyway, ben benieuwd naar deze

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Rik op 30-10-2008 om 09:52u

Jongens, kunnen we de discussie over het album houden?

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2008 om 18:59u

typisch gevalletje sociale vergelijking.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Quasit op 03-11-2008 om 11:05u
Score: 90 / 100

Eerste keer dat ik deze band hoor .. wow

Inderdaad verplichte aanschaf

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Smetsar op 03-11-2008 om 20:49u
Score: 82 / 100

Weer een goed album, klinkt een beetje als een kruising tussen Volcano en Now, Diabolical. Maar die albums vond ik wel wat beter.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Bronnieponnie op 06-11-2008 om 09:27u
Score: 85 / 100

Vanwege "Now, Diabolical" had ik Satyricon al bijna afgeschreven, en heb ik serieus overwogen om al mijn cd's van deze band maar naar de Plaatboef te verbannen. Ben ik even blij dat ik dat niet gedaan heb! Op "The Age of Nero" komt al het goede van "Rebel Extravaganza" en "Volcano" samen, resulterende in een zowel uitdagende als genietbare luisterervaring. Mijn persoonlijke favoriet is en blijft "Nemesis Divina", maar ik ben toch zeer tevreden met dit nieuwe album. Wat mij betreft een dikke aanrader!

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van zwarthart op 16-12-2008 om 20:36u

Wat een vreselijk sfeerloos album, wel heel ''zweervol'' daardoor.. zonde, back to dark mediaval times, maar goed das ijdele hoop, ik geef het op met geloven in de ''Noorse goden...'' Als wat Satyricon nu heeft afgeleverd was gedaan door een nieuwe, onbekende band, werden ze de grond in geboord..

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van NecromanticEvil op 20-01-2009 om 15:15u
Score: 85 / 100

Goede recensie Rik, ik ben het er mee eens. Toen Now, Diabolical verscheen kocht ik zonder enig denken of eerst luisteren het album, toen het binnenkwam luisterde ik het volledig. Teleurgesteld was ik ! Ergens wilde ik graag meer Volcano stijl horen. Fuel for Hatred/Repined Bastard Nation zijn bij mij onsterfelijke nummers. Toch... Now, Diabolical liet wel zijn indruk achter. Na een paar dagen de cd links te laten liggen toch weer wat favo's geluisterd van Now, Diabolical. Ik deed alsof het van een andere band was, zo'n 2 jaar na het album te hebben aangeschaft luister ik op dagelijkse basis een aantal nummers van Now, Diabolical. Enorm goed album maar het was wennen!!!

Nu komt Satyr met The Age of Nero, hijzelf ziet er totaal anders uit, net alsof hij een baan/vrouw/kinderen met een sociaal acceptabel leven heeft gekregen, ergens hoop je als fan nog steeds die pissed-off hateful screaming van een bleke maar duistere zwart lang harige Noor te ervaren. In het begin vergeleek ik The Age of Nero ook met Now, Diabolical maar toch is het anders. De teksten worden volgens velen steeds "erger" maar in mijn optiek absoluut niet, het lijkt wat softer te zijn geworden. Niet dat het gaat over het prijzen van onze lieve heer, maar gezien eerder materiaal van Satyricon is dat wel een goede vergelijking. NS/Occultisme lijken ze te mijden om een groter publiek aan te spreken. Gelukkig zijn de teksten nog wel duister getint, maar het lijkt niet meer over hogere kwaadaardige machten te gaan.

Verre van een slecht album ! Het is goed, maar van Satyricon verwacht ikzelf nog beter. Dit album heb ik volgens mij als limited edition gekocht zelfs, gewoon bij Free-RecordShop. Black Metal is daar niet goed te krijgen maar Satyricon wel? Satyr zei het zelf al in interviews, ze gaan voor het grote publiek nu. Goed voor te stellen, want het is zijn leven (volgens een eerder interview). Satyr was 16 toen hij zijn eerste goede nummer opnam en zou niet eens ooit een baan gehad hebben, alleen maar muziek geproduceerd.

Satyricon verlegd zijn publiek naar "the masses", dat is jammer maar wel goed voor te stellen.

Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van Muppeteer op 04-05-2009 om 22:17u

Alhoewel smaken verschillen, en niet iedereen op de hoogte is van het bestaan van bands als SmØrbrØksel, BlØdkØts, en DØrk hØll en weet ik niet wat; ik ken het album nog niet, en tja op een recensie alleen afgaan vind ik ook geen betrouwbare methode. Wel ben ik huiverig met het blindelings aanschaffen sinds Volcano. Niet dat ik het helemaal niks vond, maar de grandeur van hun voorgangers was er wel wat van af. Ben het wel met de stelling eens van zwarthart : ''Als wat Satyricon nu heeft afgeleverd was gedaan door een nieuwe, onbekende band, werden ze de grond in geboord..''
Toch ben ik Satyricon enorm dankbaar voor de super-mooie albums die ze daarvoor hebben afgeleverd, in die tijd waren zij samen met nog wat andere bands baanbrekend binnen dat genre, dat is mischien snel vergeten. Alleen jammer dat ze voor het poppiejoppie-publiek zwichten... waar zijn die rechte ruggen gebleven?
Welnu, er is voor mij dan nog maar één optie: door blijven speuren naar nieuwe onbekende pareltjes.

Helaas is het met veel meer bands zo als met bloemkool: als het boven de grond komt, is de mooiïgheid er vaak vanaf...


Satyricon - The Age Of Nero
Reactie van CARLO op 04-05-2011 om 21:07u

Geef dit album wat tijd , na meerdere luisterbeurten gaat dit album steeds beter klinken , The Shadowthrone is voor mij "de" Satyricon klassieker maar ik vindt dit album zeker NIET slecht !!!!!