Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Thyrfing - Hels Vite
Jaar van release: 2008
Label: Regain Records
Thyrfing - Hels Vite
Lezers die een terugkeer verwachten naar het geluid van Valdr Galga en Urkraft kunnen alvast verder lezen. Voor de mensen die beter met de vanaf Vansinnesvisor ingezette stijlverandering overweg konden, geldt stiekem een lichtelijk dringend koopadvies.

Eerlijk is eerlijk, ook ik heb meer met de melodieuze viking metal van de oude albums. Toch heb ik respect voor de meer serieuze benadering die Thyrfing er nu op nahoudt. Daarnaast vind ik de muziek van deze Zweden nog altijd een verademing tussen alle springerige viking metalbandjes. Het spijt me wel, maar de epische liederen op Hels Vite geven opnieuw blijk van een enorme passie voor muziek. Passie die ik mis bij alle simpele folk metalgroepjes. Thyrfing brengt ons op een prachtige wijze donkere klanken met ruimte voor melodie en veel epische momenten. Er is ook ruimte voor de nieuwe zanger van de band. Na ruim een decennium in Thyrfing te hebben vertoefd is Thomas Väänänen vorig jaar vertrokken en zijn vervanger is niemand minder dan ex-Naglfar brulboei Jens Rydén. Absoluut geen misselijke zanger en hij vervult zijn taak met verve. Hij klinkt wat rauwer dan Thomas, maar aangezien de muziek hier en daar ook sterk naar black metal neigt is dat geen probleem.

Ik ben enthousiast over dit album. De productie is fantastisch, zo helder klonk de band immers nooit eerder. De melodielijnen zijn buitengewoon smaakvol en ze worden naarmate het album vordert steeds sterker. Bovendien zijn ook de composities memorabel. Från Stormens Öga kent bijvoorbeeld een heerlijke riff en het titelnummer wordt gekenmerkt door schitterende melodieën. Opmerkelijk is ook de folky riff in Isolation, waar de band een meer eenvoudige en pakkende kant van zichzelf laat zien. Soms doet het me wel wat denken aan het latere werk van Moonsorrow, maar dan toch wat minder bombastisch. Keyboards zijn er overigens nog wel, maar slechts op zeer bescheiden schaal. Dat doet er niet toe, want men laat op deze cd vooral de gitaar spreken als het gaat om sterke passages.

Ik blijf erbij dat ik de stijl van vroeger prefereer, maar anderzijds kan ik er niet omheen dat dit weer een ijzersterk album geworden is. Qua nummers is de plaat een stuk beter uitgewerkt dan Farsotsider en de band klinkt boven alles zeer volwassen. Een schitterend album is het gevolg.

Tracklist:
1. En Sista Litania
2. Från Stormens Öga
3. Isolation
4. Hels Vite
5. Griftefrid
6. Becoming The Eye
7. Tre Vintrar – Två Solar

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 23 oktober 2008

Koop dit album in

Meer Thyrfing:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thyrfing - Hels Vite
Reactie van Baldurs Tod op 24-10-2008 om 18:50u

Tot en met Urkraft vind ik Thyrfing geweldig: ultieme viking metal. Daarna begon het allemaal een stuk minder interessant te worden en ik had dan ook weinig verwachtingen van dit album. Dat werd wel anders toen ik het eerste nummer hoorde. Verrassend goed allemaal.

Thyrfing - Hels Vite
Reactie van Ingking op 10-11-2008 om 16:15u
Score: 100 / 100

Fantastische plaat die met elke luisterbeurt groeit, boeiend van begin tot eind.

Thyrfing - Hels Vite
Reactie van goddethroned op 19-11-2008 om 21:06u
Score: 90 / 100

Prachtig album! 1 Van mijn favorieten van dit jaar :)