Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-01-2021

Winter's Verge - Eternal Damnation
Jaar van release: 2008
Label: Limb Music Products

Winter's Verge - Eternal Damnation

Het blijft altijd een moeilijk punt of landen als Turkije en Cyprus nu wel of niet bij Europa horen. Of het nu op geografisch of cultureel gebied is, de grens is lastig te trekken. Wat mij betreft is Cyprus in ieder geval een Europees land met een band als Winter’s Verge: meer europower metal dan dit heb ik namelijk al een tijd niet meer gehoord!

Met ‘meer europower metal dan dit een tijd al een niet gehoord hebben’ bedoel ik zowel dat de band zeer vertrouwd klinkende muziek speelt, als dat het weinig originele liedjes ten gehore brengt. De songs doen over het algemeen het meest denken aan de melodieuze liederen van het album Winterheart’s Guild van Sonata Arctica en de stevigere gitaarriffs van een band als Gamma Ray. De teksten zijn cliché, de zangpartijen weinig origineel en de opbouw van de nummers is ook weinig spannend: op het eerste gehoor precies zoals de meeste europower metal bands het vandaag de dag uitvoeren.

Wat Winter’s Verge echter onderscheid van vele andere bands is een bepaalde vorm van speelsheid die we pas na meerdere keren luisteren in de nummers terugvinden. Soms schiet de zanger op een rare manier de hoogte in die toch moeilijk serieus te nemen is, terwijl meteen een minuut daarna de bassist ineens een prachtige bassolo eruit gooit om het nummer ineens toch weer anders te maken dan de gemiddelde power metal nummers. Als na de (bewust cheezy?) afsluiter Suicide Note ineens een mannenkoor vals It’s raining beer! op de melodie van It’s raining men! gaat zingen is het me duidelijk: Winter’s Verge heeft het metalen hart op de juiste plaats zitten.

Eternal Damnation is op het eerste gehoor een erg standaard plaatje, maar het geeft zijn subtiele geheimen na meerdere luisterbeurten vanzelf prijs. Goed, de zanger is op sommige momenten nog wat onderontwikkeld en de dubbele basdrums kennen weinig afwisseling; Winter’s Verge verdient het voordeel van de twijfel vanwege het enthousiasme dat de heren tonen.

Tracklist:
1. Eternal Damnation
2. My Winter Sun
3. Get Me Out
4. Hold My Hand
5. A Secret Once Forgotten
6. Goodbye
7. Spring Of Life
8. Can You Hear Me
9. For I Have Sinned
10. To You I Sail Tonight
11. Suicide Note

Score: 74 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 juni 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]