Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Confusic - Down to Earth
Jaar van release: 2002
Label: eigen beheer
Confusic - Down to Earth
Deze korte promo cd is het eerste teken van leven van de Nederlandse progressieve metalband Confusic. Het gaat hier om vier nummers die opgenomen zijn in de thuisstudio van gitarist/oprichter/muzikaal-brein-achter-de-band Arjen Boers (voorheen actief in Maleficium). Laten we dit werkje even onder de loep nemen.

De sound van Confusic wordt door de band zelf omschreven als melodieuze progressieve metal met symfonische invloeden. De nummers zijn door de sterke nadruk op gemakkelijk in het gehoor liggende, pakkende zanglijnen zeker melodieus te noemen en de onvoorspelbare structuren doen dat Confusic zonder meer in het progmetal genre thuis hoort, maar omdat keyboards maar een bescheiden rol spelen vind ik gebruik van de term 'symfonisch' erg overdreven. Symphony X, dแt is een symfonische progmetal band. Nee, als we dan toch gaan vergelijken laat ik liever de naam Pain of Salvation vallen, al laat Confusic niet de voor Pain of Salvation zo kenmerkende verhouding tussen agressieve, krachtige passages en de dominerende ingetogen stukken horen. De algemene toon van de muziek is aangenaam en rustgevend en van agressieve elementen is geen sprake.

Een belangrijke reden waarom de muziek zo aangenaam klinkt is de prettige stem van zanger Marco, die, ondanks het feit dat zijn stem door het typisch demo-achtige geluid van de cd veel te prominent aanwezig is, zich presenteert als een zanger die de emotionele teksten op kundige wijze in bijpassende zang om kan zetten. Gewoon een goede zanger.
Erg progressief is de muziek niet te noemen. Qua niveau van 'progressiefheid' vergelijk ik de band weer met Pain of Salvation, wat op zich niet verassend is aangezien deze band ook emotionele teksten met een boodschap hanteert en de begeleidende muziek natuurlijk niet te technisch moet zijn. Ik vind bijvoorbeeld Dream Theater een uitstekende band waar ik erg van genieten, maar door de sterke nadruk op techniek en het feit dat de composities zo gericht zijn op het uiterste halen uit instrumentbeheersing, krijgt de muziek vaak een wiskundige en gecalculeerde eigenschap. Bij Confusic ligt de nadruk op onvoorspelbare songstructuren en niet op technische virtuositeit.
Geluidskwaliteit is bij het beoordelen van een promo cd of demo natuurlijk niet zo belangrijk als bij het reviewen van een volwaardig studioalbum. De muzikanten hebben alles uit eigen zak betaald en de hoofdzaak is het presenteren van capaciteiten. Ik melde al dat het geluid ongeveer is wat je verwacht als het om een demo gaat. Het geluid is wat zwak en de muziek verliest daardoor veel aan kracht. Daar tegenover staat dat het geluid lekker helder is en de details daardoor goed hoorbaar zijn. Ik zeker slechtere producties heb gehoord, zelfs bij studioalbums.

"Down to Earth" is een collectie van vier leuke songs die interessant zijn voor liefhebbers van ingetogen, bescheiden progrock/metal. Confusic is zeker een band om in de gaten te houden en ik ben benieuwd naar het volgende wapenfeit van deze band.

Tracklist:

1. Painful Truth
2. Undefined Emotions
3. Disclosure
4. Down to Earth

Score: 78 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 26 november 2002

Meer Confusic:

[ Terug naar de Album Reviews ]