Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Dante - The Inner Circle
Jaar van release: 2008
Label: Eigen beheer
Dante - The Inner Circle
Ook al kun je een cd niet beoordelen aan het artwork, de eerste indruk telt zwaar. Daar is de Duitse groep Dante zich terdege van bewust, want voor hun debuutalbum hebben ze alle registers (en portemonnees) opengetrokken. Het tekstboekje ziet er werkelijk schitterend uit. Aan de buitenkant zou je, totdat je de kleine lettertjes leest, nooit vermoeden dat het hier om een eigen beheer release gaat.

Gelukkig stelt de inhoud vervolgens niet teleur. Het beschikbare budget is niet in zijn geheel aan het artwork opgegaan, want de cd zelf klinkt als een klok. Als na een lang, gevarieerd intro zanger Alexander Göhs zijn mond opent en over een aangenaam stemgeluid blijkt te beschikken, weet de luisteraar eigenlijk al voldoende. Dit viertal beschikt over kwaliteit.

The Inner Circle biedt ruim een uur progressieve metal die ook tijdens de lange instrumentale secties weet te boeien. Opvallend sterk zijn de rustige passages waarin Göhs louter door Markus Maichel’s piano of keyboards ondersteund wordt. De korte ballade For I Am is daarvan het beste voorbeeld. Van de lange nummers zijn Not Like Myself en opener Faded mijn favorieten.

Het album besluit met het tweeluik The Giving / The Taking, dat meer dan twintig minuten in beslag neemt. Ook dit epos is de moeite waard, maar toch heb ik het idee dat Dante een nog hoger niveau zou kunnen bereiken door de lengte van de songs wat in te korten en meer nadruk te leggen op pakkende melodieën. Dat zijn kleine verbeterpunten voor een volgend werkstuk. Het totaalplaatje van The Inner Circle is echter al toereikend om de cd van harte te kunnen aanbevelen.

Tracklist:
1. Faded
2. Ghost From The Past
3. For I Am
4. Not Like Myself
5. More Or Less A Man
6. The Giving
7. The Taking

Score: 82 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 21 maart 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 23-03-2008 om 01:11u

Absoluut een ontdekking deze band!