Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

The Codex - The Codex
Jaar van release: 2007
Label: Frontiers Records
The Codex - The Codex
The Codex is een nieuwe band (project) rond superzanger Mark Boals (Ring of Fire) en gitarist/toetsenist Magnus Karlsson (Allen Lande). Na de prima platen met Allen Lande had ik hoge verwachtingen van dit album en die verwachtingen worden dan ook allemaal ingelost.

De cd is gevuld met twaalf composities die qua stijl allemaal tussen de melodieuze hard rock en power metal in liggen. Lekker toegankelijk, makkelijk meezingbaar en met hoorbaar vakmanschap in elkaar gezet. De plaat kent de nodige stevige momenten, waarin Boals eindelijk weer eens lekker fors van leer trekt. Vurige uithalen en prachtig gezongen refreinen hebben positieve invloed op het luistergenot.

Ook muzikaal valt er het nodige te genieten. Raise your Hands is zo'n heerlijke kraker waar mastermind Karlsson de laatste jaren patent op heeft. Sterke melodielijnen, mooie zang en spetterend instrumentaal vuurwerk komen samen in deze prima compositie. Men neemt echter tussen al het geweld ook de nodige tijd voor rustige passages. Het mooi opgebouwde Mystery is een heerlijke degelijke hard rock song opgebouwd rond een pakkend refrein. Let ook op de mooie zanglijn aan het begin van het AOR-achtige Prisoner.

Productioneel is de plaat af. Alle instrumenten zijn duidelijk hoorbaar en alles klinkt precies zoals het zou moeten zijn. De zware passages klinken heerlijk lomp en de vele virtuoze solo's gillen heerlijk over de basis heen. De uitstekende keyboardpartijen geven de nummers een prettige symfonische laag mee, maar worden met uitzondering van solo's, nooit te overdreven ingezet.

Weer een uitstekend album dus uit de stal van Frontiers. Ik ben dan ook benieuwd naar wat Karlsson de volgende keer weer voor ons in petto heeft. Met dit soort smakelijke albums mag hij nog wel even doorgaan.

Tracklist
1. Beyond the Dark
2. Raise your Hands
3. Toxic Kiss
4. Bring Down the Moon
5. Running out of Hate
6. Dream Makers
7. Whole Again
8. Mistress of Death
9. Mystery
10. Prisoner
11. You can have it All
12. Garden of Grief

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 6 januari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]