Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Helstar - Sins of the Past
Jaar van release: 2007
Label: AFM Records
Helstar - Sins of the Past
Het is de droomwens van veel bands om oud matig geproduceerd materiaal opnieuw in te spelen en het geheel een vette moderne productie mee te geven. Bands als Destruction en Testament gingen deze Amerikaanse metalhelden al voor en dat bleek behoorlijk succesvol. Ik was zeer benieuwd naar deze schijf van Helstar, aangezien de oude albums eigenlijk alleen maar goede nummers bevatten. De productie was echter nooit echt om over naar huis te schrijven.

Daarom is er nu Sins of the Past; een album met elf opnieuw ingespeelde klassiekers en twee nieuwe songs. Toegegeven, de nummers hebben na al die jaren nog steeds niets van hun oorspronkelijke kracht verloren en ook zanger James Rivera kan nog steeds een flinke keel opzetten. Echter, sinds ik het materiaal meerdere keren heb beluisterd, ben ik toch enigszins teleurgesteld. De kwaliteit van de songs staat buiten kijf, maar qua productie hoor ik eigenlijk niet al teveel verbetering. De gitaarsound is een stukje vetter, de onnatuurlijke galm van de zangpartijen is verdwenen en de bas ronkt misschien net iets lekkerder, maar luisterend naar het drumgeluid frons ik toch even de wenkbrauwen. De drums hebben een nogal kleffe droge sound en hoewel drummer Russel DeLeon alle technische kneepjes uitstekend beheerst, gaat vooral de snaredrum me na meerdere luisterbeurten op de zenuwen werken.

Het is over het algemeen allemaal iets beter dan vroeger qua geluid. Het tijdloze karakter maakt men meer dan duidelijk, maar het geheel weet gewoon niet te spetteren. In vroeger tijden was er waarschijnlijk geen betere studiotechniek aanwezig, maar ik hoor eigenlijk hier maar weinig verschillen met de sound van vroeger. Natuurlijk is het genieten geblazen om krakers als The King is Dead en Baptized in Blood nog eens langs te horen komen, maar nu lijken de songs op de cd meer op redelijke re-master versies van al die oude krakers.
Positief geluid erbij is de kwaliteit van de twee nieuwe nummers. Tormentor en Caress of the Dead zijn simpelweg twee nieuwe krakers die hoop bieden voor de toekomst. Volledig in de oude Helstar stijl is het genieten geblazen met de onnavolgbare melodieuze riffs en de prima zang van Rivera.

Ik houd dus een behoorlijk dubbel gevoel over aan deze release. Enerzijds is het gaaf om alles op hoog volume nog eens langs te horen komen, maar anderzijds had hier meer in gezeten. Als kennismaking met één van de grondleggers van het US power metal genre is deze cd echter een absolute aanrader.

Tracklist
1. Burning Star
2. Suicidal Nightmare
3. The King Is Dead
4. Evil Reign
5. Baptized In Blood
6. WItch's Eye
7. Tyrannicide
8. Harker's Tale
9. Angel Of Death
10. Dracula's Castle
11. Face The Wicked One
12. Tormentor
13. Caress Of The Dead

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 9 december 2007

Koop dit album in

Meer Helstar:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Gradje Demon op 09-12-2007 om 19:26u
Score: 85 / 100

Prima schrijf. Riffs??? We gottem!

Reactie van Old Mhb op 09-12-2007 om 20:37u

Zonder " Run with the pack" kan ik dit album geen soort van " Best of " noemen. Jammer.

Bovendien heb ik het gevoel dat dit een soort van pak de poenschijf is.

Reactie van Jeroen op 09-12-2007 om 20:39u

Die versie hebben ze opnieuw opgenomen met Distant Thunder. Met wel een supervette productie. Zou een beetje dubbel op zijn.