Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Puscifer - V is for Vagina
Jaar van release: 2007
Label: Sony BMG
Puscifer - V is for Vagina
Wederom is er een zanger van een grote hedendaagse metalband die met een solo album op de proppen komt. Ditmaal is het de beurt aan Maynard James Keenan, oftewel de zanger van Tool en A Perfect Circle. Keenan brengt onder de naam Puscifer een experimenteel album op de markt. Onder andere Tim Alexander (Primus), Lustmord en Milla Jovovich (fotomodel/filmster) verleenden hun medewerking aan dit album.

De muziek van Puscifer lijkt totaal niet op de muziek van Tool of A Perfect Circle. Het album heeft dan ook weinig meer met metal of rock te maken. Alleen de stem van Keenan is duidelijk te herkennen, al is het meer praten en mompelen wat hij op dit album laat horen.

Een echte goede omschrijving valt er niet te geven aan de muziek van Puscifer. Na het album voor de eerste keer te hebben gehoord, dacht ik dat het hier ging om één lange experimentele jamsessie. Pas na meerdere luistersessies begonnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Over de gehele linie laat het album een duistere en filmische indruk achter. Het nummer Rev 22:20 stond bijvoorbeeld al op de soundtrack van de film Saw II (2005). De invloeden van industrial en dan met name van een band als Nine Inch Nails zijn zeker van toepassing op Puscifer. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de nummers Vagina Mine en The Undertaker. Maar er is meer. Het nummer Drunk With Power zou zo op één van de latere albums van Tom Waits kunnen staan, terwijl de single Queen B zelfs lichte funky drum & base invloeden laat horen.

Ik verwacht dat het album de metalfan in het algemeen niet zal aanspreken. Puscifer is absoluut geen hapklare brok, maar “the musicianship is actually there”. V Is For Vagina is dan ook een album dat moet groeien. Persoonlijk denk ik dat de score na verloop van tijd wel eens wat hoger zou kunnen uitvallen.

Tracklist:
1. Queen B
2. Dozo
3. Vagina Mine
4. Momma Sed
5. Drunk With Power
6. The Undertaker
7. Trekka
8. Indigo Children
9. Sour Grapes
10. Rev 22:20

Score: 64 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 10 november 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Puscifer - V is for Vagina
Reactie van DirkGrijs op 10-11-2007 om 12:27u

Erg goed album, vooral de vocalen, mits je er van houdt, maar wat doet het op MF? Dat het de zanger van Tool is begrijp ik, maar dat is ook echt de enige link met rock/metal. De muziek zelf lijkt er in de verste verte niet op.

Puscifer - V is for Vagina
Reactie van Amibor op 10-11-2007 om 16:36u
Score: 85 / 100

Gaaf album, heerlijke sfeer, en tja, het is jammer dat Maynard niet veel zingt op dit album, maar zijn vocalen blijven sowieso betoverend. Heeft natuurlijk weinig met metal van doen dit, maar toch.

Puscifer - V is for Vagina
Reactie van Corne op 23-11-2007 om 12:11u
Score: 84 / 100

Het is een zeer fijn album.
Ik weet ook niet waarom men hier maar een 64 voor geeft.
Maar ach dit album hoort hier ook niet thuis.
Het is echt zon laydback album geworden, prachtig!