Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Axel Rudi Pell - Diamonds Unlocked
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Axel Rudi Pell - Diamonds Unlocked
De muzikale geschiedenis van Axel Rudi Pell begint ergens rond 1982 wanneer hij met het Duitse Steeler een aantal demo's uitbrengt. De lange blonde Germaan zet zijn naam al snel neer als gitarist en na de start van zijn solocarrière brengt hij het ene na het andere album uit. Het is ook al snel duidelijk dat hij zeer beïnvloed is door Ritchie Blackmore, gezien zijn stijl van spelen en gezien zijn composities die hem in een situatie brengen, zijn grote voorbeeld in geest rond zijn muziek te laten zweven.

Dat brengt zowel fans als kritikasters; zijn manier van gitaar spelen spreekt velen aan, anderen vinden dat hij teveel kopieert, weer anderen vinden dat hij een goede slaggitarist is maar vinden zijn solo's saai of onorigineel.. Zijn solotechniek hangt voor een deel aan het tremolopookje, waar anderen het toch vooral van de vingers moeten hebben om vibrato in de tonen te krijgen.

Nu zijn coveralbums altijd controversieel. Is het armoede omdat er geen nieuw eigen werk verschijnt of is het de wens van de artiest om favoriete nummers in een eigen jasje te steken? Feit is wel, dat coversongs, gespeeld door de hedendaagse rock- en metalbands een vaste schare liefhebbers heeft.
Axel is er wel in geslaagd, een aantal verrassende nummers te kiezen om zijn luisterpubliek voor te schotelen. Het getuigt van lef om U2's Beautiful Day te coveren, de Kiss-klassieker Love Gun akoestisch uit te voeren en een handvol niet voor de hand liggende nummers te selecteren. Verrassend zijn de uitvoeringen in ieder geval; juist de twee genoemde songs steken er bovenuit door de originele benadering en de individuele prestaties van de bandleden. Johnny Gioeli is een powervolle, bluesy zanger, die hoorbaar moeite heeft met echt rustige passages, en die vreselijk lekker kan uithalen wanneer het moet.

Dit album is een vreemde eend in de bijt. De ene cover is geslaagder dan de andere, alhoewel er niet echt slechte uitvoeringen op deze schijf staan. Maar het zou prettig zijn wanneer meneer Pell meer variatie en onvoorspelbaarheid in zijn solo's zou leggen. Hopelijk laat hij dat zien op zijn volgende album, met eigen nummers.

Tracklist:
1. The Diamond Overture
2. Warrior
3. Beautiful Day
4. Stone
5. Love Gun
6. Fools Game
7. Heartbreaker
8. Rock the Nation
9. In the Air Tonight
10. Like a Child Again
11. Won't Get Fooled Again

Score: 72 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 23 september 2007

Koop dit album in

Meer Axel Rudi Pell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Axel Rudi Pell - Diamonds Unlocked
Reactie van jan op 29-01-2011 om 15:41u

Toch appart, axel heeft namelijk geen tremmelo op z'n gitaar :)