Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Baroness - Red Album
Jaar van release: 2007
Label: Relapse Records
Baroness - Red Album
De scene in Georgia blijkt erg vruchtbaar te zijn. Bands als Mastodon en Kylesa kwamen er al vandaan en ook Baroness komt uit die regio. The Red Album is Baroness’ eerste volledige plaat na twee EP’s en een split cd. Als ik verder vermeld dat men getekend is door Relapse en dat Philip Cope (Kylesa) dit schijfje heeft geproduceerd weten de kenners waarschijnlijk wel genoeg.

Baroness valt dan ook onvermijdelijk in het straatje van eerder genoemde bands en ook een vergelijking met een band als Isis en enkele post-rock bands is niet ver weg. Echter klinkt Baroness iets luchtiger dan eerder genoemde bands. De zware en imposante riffs worden afgewisseld met harmonieuze gitaarstukken, die af en toe aan Led Zeppelin referen, en een heerlijke groove. Dit zorgt ervoor dat Baroness nooit echt lomp voor de dag komt en, door de vele maat- en tempowisselingen, enigzins prog-achtig overkomt. Het rauwe randje wordt veroorzaakt door de zang van John Baizley, die een rauw en krachtig stemgeluid heeft.

Wist The Red Album mij de eerste paar luisterbeurten niet 100% te overtuigen, na enkele malen draaien is dit duidelijk een groei album gebleken met eigenlijk geen enkel zwak nummer. Jammer alleen van de bijna 12 minuten stilte aan het einde van het album met daarna een suf deuntje.

Mastodon mag dan vertrokken zijn bij Relapse, met Baroness hebben ze een waardige opvolger.

Tracklist:
1. Rays On Pinion
2. The Birthing
3. Isak
4. Wailing Wintry Wind
5. Wanderlust
6. Cockroach en Fleur
7. Aleph
8. Teeth Of A Cogwheel
9. grad
10. O' appalachia
11. Untitled

Score: 80 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 16 september 2007

Koop dit album in

Meer Baroness:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 16-09-2007 om 16:09u

Mastodon kom NIET uit Savannah

Reactie van Armand op 18-09-2007 om 20:17u

Je hebt gelijk, het is aangepast.

Reactie van Bastiaan op 28-06-2008 om 18:51u

Klinkt goed. Las ergens dat dit wel een beetje van Mastodon weghad, ben meteen op zoek gegaan. Het is zeker geen Mastodonkloon, maar wel erg de moeite waard!