Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Docile - Babylon Ablaze
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer
Docile - Babylon Ablaze
Toeval bestaat niet. Onlangs haalde ik vers luistervoer, in gezelschap dat net zo veel van metal weet als van speleologie. Na een nieuwsgierige ronde door de bakken werd er aan de kassa op basis van de geziene hoezen het antichristelijke karakter van de metal ter sprake gebracht. Op geïnteresseerde toon, dus toen heb ik op weg naar de kroeg nog even ter vermaak het verhaal van onze Burzum-vriend uit de oude doos gehaald. Ach, clichés zijn er niet voor niets.
Diezelfde week ploft Babylon Ablaze van Docile op de deurmat, gelijk een reactie op de verse constateringen. Een helder antwoord op de metalen duisternis, eveneens uit deathmetal gegoten.

Dat deze jonge band een christelijke tint over zich heeft is nu wel duidelijk en nu ik een "deathmetalspecial van eigen bodem" heb afgekondigd is het nu zaak om Babylon Ablaze te determineren. Op deze in eigen beheer uitgebrachte EP zijn de eerste prille composities van de band waarneembaar.
Het oor komt al gauw uit bij snelle, melodieuze deathmetal die zich met name middels toegankelijke gitaarpartijen en een veelzijdige vocale invulling vormgeeft. Erg aardig, met name de afwisseling tussen de lage en een scherpere grunt treft het doel.

Wel hoor je duidelijk dat de band nog maar net aan de weg timmert en dat Docile voor de meeste muzikanten waarschijnlijk de eerste band is waar ze deel van uitmaken. De nummers zijn degelijk opgebouwd maar missen nog de pit en wat skills in de sound en de riffs. Bij vlagen klinkt Docile aftastend, de band probeert van alles wat. Wat harde death, wat melodeath, wat thrashy death en hoewel de melodieuze kant toch domineert wordt het nog niet met volle overtuiging gebracht.
Wat ook nog niet zo erg is. Misschien moet de band zich nog een beetje oriënteren en de vaardigheden opkrikken om zodoende de prestaties op te fraaien. Een natuurlijk proces waar alle beginnende bands eens doorheen moeten. De potentie is present, tijd en input zullen deze moeten uitbuiten. Met Babylon Ablaze heeft Docile zich in ieder geval op de Nederlandse metalkaart geparkeerd en wij houden deze stip nauwlettend in de gaten.

Tracklist:
1. L'entrée
2. Fragile Commitment
3. Answer Me
4. Babylon Ablaze
5. Closed Eyes. Opened Arms

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 11 juli 2007

Koop dit album in

Meer Docile:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ietsch op 11-07-2007 om 15:19u

wat heeft Burzum hier in godsnaam mee te maken? Laat black metal cult hier in satans naam buiten ja

Reactie van satyr op 12-07-2007 om 10:39u

burzum=kutzooi

Reactie van Jereplofje op 14-07-2007 om 22:32u
Score: 75 / 100

Docile daarentegen is best netjes!