Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Suidakra - Emprise To Avalon
Jaar van release: 2002
Label: Century Media Records
Suidakra - Emprise To Avalon
Ah, een nieuw Suidakra album. Er zijn heel wat dingen verandert voor deze pagan black/death metal band in het afgelopen jaar. Er waren diverse bezettingswisselingen en men tekende bij het grotere Century Media.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. 'Emprise to Avalon' is een knaller van formaat geworden voor de fans van melodieuze folky death en black metal. Geniale gitaarlijnen worden afgewisseld met dromerige keyboard stukken. De band is ook hoorbaar harder geworden en meer doorgeslagen naar death metal. Zanger Arkadius Antonik zingt een stuk dieper en rauwer en de riffs zijn ook meer death metal. Zanger-gitarist Marcel Schoenen verwarmt de rauwe zang van Arkadius met zijn uitstekende clean vocalen.

Het eerste nummer 'Darkane Times' is gelijk een van de betere nummers van de cd met z'n heerlijke solo's en middeleeuws aandoende gitaarlijnen. Na dit vrij extreme nummer gaat de band het wat rustiger aandoen met 'Dinas Emrys' een folk nummer dat gedragen word door akoestische gitaren en de zang van Marcel. Daarna gaat de band er weer hard tegenaan met het geweldige 'Pendragon's Fall' dat door sfeervol keyboardwerk en spetterend gitaarwerk eveneens tot de beste nummers mag worden gerekend. In het daaropvolgende nummer 'The Highking' is de band vrij kort en duidelijk. In het begin rammen met lekker gitaarwerk en aan het einde een heerlijke fol melodie die in je hoofd blijft hangen.

Met het tweede korte intermezzo 'The Spoils of Anwyn' is de tin whistle van Marcel weer aanwezig. Erg rustgevend en het word afgesloten door een mooi sferisch piano melodietje. Dan komen we aan bij weer een hoogtepunt in de vorm van 'The Quest' . Een knalhard nummer dat eruit springt. Fenomenaal wat Arkadius uit z'n gitaar tovert. Dan volgt een akoestisch nummer. Hierin worden alleen de akoestische gitaren gebruikt. 'And the Giants Dance' is een fijn nummer maar wel wat rustig voor de metalfans. Het laatste nummer waarin het eigenlijke concept word beschreven heet 'Song of the Graves' en het is een redelijk nummer. In het begin erg spetterend maar later ietwat voorspelbaar soms. De cd wordt afgesloten door een nieuw gemixte en gearrangeerde versie van het oude nummer 'Warpipes call me' nu heet het 'Still the Warpipes are calling'. Dit nummer was goed en het is nu nog beter. De lead zang is dit keer voor Marcel en hij word begeleid door de krijsende Arkadius. Een mooi nummer. Nog steeds..

De teksten vormen een geheel en het concept handelt over King Arthur. Dus dat zit ook al goed. De productie die opnieuw in handen lag van Andy Classen in de Stage One studio is eveneens goed te noemen. De drums klinken een stuk harder dan voorheen en de folk intermezzo's hebben een grootse galm gekregen. Ik heb dit heerlijke album al een hele tijd in huis en het overtreft de geniale albums Auld Lang Syne, Lays from Afar en The Arcanum. Ik denk dat ik deze band maar eens live ga aanschouwen. Ga zo door.

Tracklist:
1. Darkane Times
2. Dinas Emrys
3. Pendragons Fall
4. The Highking
5. The Spoils Of Annwn
6. The Quest
7. And The Giants Dance ...
8. Song Of The Graves
9. Still The Pipes Are Calling

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 31 augustus 2002

Koop dit album in

Meer Suidakra:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 31-08-2002 om 17:58u
Score: 88 / 100

Een prima album indeed en ook een prima review! Al heb ik het album nog niet zo veel aandacht gegeven als het verdient, begin ik er telkens meer waardering voor te krijgen. De productie is helderder dan de vorige Suidakra albums en de deal met Century Media heeft dus z'n vruchten afgeworpen. Ik hoop dat door het uitstekende promo-departement van CM, deze zwaar onderschatte band wat meer aandacht krijgt. Suidakra kan liefhebbers van Folk Metal, Black Metal en gewoon liefhebbers van gezellige 'Biermuziek" aanspreken. Summoner.