Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient
Jaar van release: 2007
Label: InsideOut Music
Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient
De Canadees Devin Townsend is in zijn leven al vaak bewierookt. Terecht, want zowel zijn harde Strapping Young Lad werkjes als zijn soloalbums blinken uit in originaliteit, muzikaliteit en avontuurlijkheid. Maar eerlijk gezegd weet ik ondertussen nu wel hoe een harde SYL-plaat klinkt en wat een typische Devin solosong is. Kortom, zelfs de kameleon Townsend valt een beetje in herhaling.

Zijn nieuwe soloworp Ziltoid The Omniscient bevat ook weer pakkende zanglijnen, kenmerkende sfeervolle uitgesponnen passages en afwisselend zweverig en strak gitaarwerk. Op zich dus meer van hetzelfde en een beetje overbodig, maar om twee redenen heeft dit album toch bestaansrecht en leg je wederom 15 op de toonbank zonder spijt.

Op de eerste plaats is dit zijn eerste échte soloalbum waarbij hij werkelijk alles zelf heeft gedaan zonder enige hulp van buitenaf. De drums heeft hij volledig geprogrammeerd met het softwareprogramma ‘Drumkit From Hell’ dat hij heeft gekregen van Frederik van Meshuggah. De drums klinken niet echt heel hard en opzwepend, maar Devin heeft wel wat rare tempowisselingen ingebouwd en wat opmerkelijke passages in elkaar gebokst. Ook opmerkelijk is de buitenaardse gitaarsolo die in een van de songs passeert waarbij je mondhoeken spontaan in glimlachhouding komen te staan.

De twee reden moet je zoeken bij het geschifte concept. Ziltoid is een conceptalbum waarbij de hoofdelementen van het verhaal koffie, een buitenaardse mannetje, de vernietiging van de mensheid en innerlijke liefde zijn. Hilarisch, net zoals het hoesje. Een verplichte aanschaf voor de liefhebber dus, maar ik hoop toch dat Devin weer eens een totaal nieuw project start en de komende jaren SYL en zijn soloalbums even laat rusten. Dan ga ik nu zwarte koffie drinken.

Tracklist:
1. ZTO
2. By Your Command
3. Ziltoidia Attaxx!!
4. Solar Winds
5. Hyperdrive
6. N9
7. Planet Smasher
8. Omnisdimensional Creator
9. Color Your World
10. The Greys
11. Tall Latte

Score: 79 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 25 mei 2007

Koop dit album in

Meer Devin Townsend:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Equinox op 25-05-2007 om 14:40u
Score: 88 / 100

Goede review, idd niet verrassend voor Townsend-begrippen, doch een geweldig melig concept. En hij luistert gewoon ontzettend lekker weg. En bekijk de filmpjes op zn Myspace pagina, geweldig :)

Reactie van Treurmars op 27-05-2007 om 16:05u
Score: 95 / 100

Drumkit from hell is geen programma, drumkit from hell zijn alle drumsamples van die drummer die je daarna nog apart moet inladen in een audio bewerk programma.

Reactie van Heavy Devy op 05-06-2007 om 11:20u
Score: 90 / 100

Dit is weer een typische Townsend schijf. Maar wat een zalig concept is dit.
Hoe haal je namen als Ziltoid, Captain Spectacular, Commandor Squizloid & niet te vergeten Herman The Planet Smasher in je hoofd.

Voor mij is deze plaat weer het toppunt van genialiteit door een zieke geest.
Maar dat maakt het net weer leuk. Muzikaal typisch Townsend, maar tekstueel geweldig.