Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Thunderbolt (Pol) - Apocalyptic Doom
Jaar van release: 2007
Label: Agonia Records
Thunderbolt (Pol) - Apocalyptic Doom
Het moet al heel gek gaan lopen, wil Thunderbolt zich met het album Apocalyptic Doom niet definitief in de zwarte schijnwerpers spelen. Hoewel begonnen als het zoveelste obscure, in ideologisch opzicht nogal dubieuze, Poolse black metal bandje, heeft deze groep een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf The Burning Deed of Deceit ging het met zevenmijlspassen vooruit met Thunderbolt, met als voorlopig hoogtepunt het uitstekende Inhuman Ritual Massmurder.

Daar is nu echter verandering ingekomen, want het onlangs verschenen Apocalyptic Doom is absoluut het beste album van deze heren tot op heden. Zowel in compositorisch opzicht als productioneel gezien staat dit album als een huis. Zanger Necrosodom is één van de belangrijkste troeven en weet een bezetenheid in zijn stem te leggen die maar weinig zangers in dit genre kunnen benaderen. Mede daardoor doet Apocalyptic Doom bij tijd en wijle aan het werk van Funeral Mist denken, maar af en toe lijkt het ook wel of Attila Csihar op bezoek is geweest.

Een zanger die deze twee stijlen schijnbaar moeiteloos kan combineren, verdient dan ook een groot compliment. Maar het is niet het enige sterke punt aan Apocalyptic Doom. Ook de composities zijn gewoonweg ijzersterk, waardoor de relatief lange nummers geen moment vervelen. Het beste voorbeeld is The Inner Beast – een geweldig nummer met een morbide, doodse uitstraling, dat zich met het betere werk van Deathspell Omega kan meten. De andere nummers doen overigens in kwaliteit ook niet veel hiervoor onder.

Met Apocalyptic Doom zet Thunderbolt dus de stijgende lijn van de vorige albums moeiteloos door. Het levert een intens, volwassen en bezeten black metal-album op, dat zich samen met de nieuwe albums van Watain en Marduk tot de voorlopige top van dit jaar mag rekenen.

Tracklist:
1. The Omen/Apocalyptic Doom
2. Occult Gateway of Hell
3. Infernal Redemption
4. Unity with Thousand Names
5. Spadnie Smiertelny Cios
6. The Inner Beast
7. Scumslaughter
8. The Mark of Cain
9. Beyond the End of Time

Score: 88 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 mei 2007

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thunderbolt (Pol) - Apocalyptic Doom
Reactie van hypnos op 16-05-2007 om 10:31u
Score: 100 / 100

terecht! vorige cd is ook een mijlpaal

Thunderbolt (Pol) - Apocalyptic Doom
Reactie van Jeroen op 16-05-2007 om 22:50u
Score: 90 / 100

Voor mij de beste en meest relevante black metal band van het moment. Dit gaat dik over prentieuze bagger heen zoals de laatste Mayhem dat was. Veel meer sfeer, beter spel en bovenal veel betere nummers. Verslavende plaat. Ga zo door.