Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-01-2021

Excalion - Waterlines
Jaar van release: 2007
Label: Limb Music Products

Excalion - Waterlines

Wie mij had verteld dat Excalion ooit nog zo’n knaller zou leveren, zou ik twee jaar geleden hard in zijn gezicht hebben uitgelachen. Goed, het debuutalbum Primal Exhale was absoluut niet slecht, maar was toch wel een van de meest gemiddelde power metal albums die 2005 ons bracht. Ondanks de geïnspireerde zanglijnen en goeie productie ontbrak het aan echte krakers die de band zouden onderscheiden van de grote massa.

Gezien het feit dat Sonata Arctica haar roots begint te verlaten wil ik bij deze Excalion naar voren schuiven: Waterlines biedt de luisteraar een gevarieerde inhoud waarbij snelheid en mid-tempo keurig afgewisseld worden, de composities zeer sfeervol zijn en vooral de krachtige zang oorstrelend is. Veel songs klinken zoals het ook bij Dreamtale, Nightwish en Sonata Arctica het geval was, maar zijn alsnog meer waardevolle toevoegingen voor het power metal genre, dan rechtstreekse kopieën. Vooral de mid-tempo nummers als Losing Time (met prachtige diepe zanglijnen) en het melancholische I Failed You, maar ook het snelle, neoklassieke Ivory Tower, liggen dermate goed in het gehoor dat ik geneigd ben Excalion bijna op dezelfde hoogte te plaatsen als bovengenoemde bands.

Waterlines verdient het alleen al door de zang van Jarmo Pääkkönen door de liefhebbers van Finse power metal beluisterd te worden. Absoluut geen zware muziek, maar een gezonde dosis melodie en gevoel zorgen voor een bovengemiddeld product: wat mij betreft mogen de heren eens langskomen als voorprogramma van Sonata Arctica om te kijken wat ze live in hun mars hebben!

Tracklist:
1. The Wingman
2. Life On Fire
3. Losing Time
4. Ivory Tower
5. I Failed You
6. Arriving As The Dark
7. Streams Of Madness
8. Delta Sunrise
9. Between The Lines
10. Soaking Ground
11. Yövartio (Europese Bonustrack)

Score: 84 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 17 april 2007

Koop dit album in

Meer Excalion:

[ Terug naar de Album Reviews ]