Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Car Bomb - Centralia
Jaar van release: 2007
Label: Relapse Records
Car Bomb - Centralia
Muziek brengt niet alleen mensen bijeen, maar maakt de wereld ook kleiner en in zekere zin toegankelijk. Tenminste, voor de mensen die in staat zijn zich middels de muziek in de wereld te verplaatsen.
Altijd al gefascineerd geweest door het geweld in het midden-oosten? Dan heb ik vanaf 12 februari een leuke muzikale trip naar Bagdad voor u in de aanbieding. Men neme Car Bomb, een flink paar boxen, wat verbeelding en... hey ho, let's go.

Car Bomb is een redelijk nieuw gezicht in de US metal scene en debuteert dit jaar via Relapse Records met Centralia. En Centralia is een heuse car bomb geworden, die, zodra Pieces of You inzet toont, tot ontploffing komt en er zo pieces of you all over the place zijn.
Car Bomb speelt beslist geen makkelijke melodie. Want een ontploffing van een vierwieler is niet enkel een "boem", het is een "boem" met gevolgen. Brokstukken vliegen in het rond, mensen gillen, bloed vloeit, evenals de benzine uit de tank en kleine ontploffinkjes volgen en eventueel komt er nog een final fik. Kortom, zo'n car bomb explosie brengt heel wat teweeg en dit alles komt ook uitstekend terug in de muziek van deze vierkoppige band.

De muziek is een schizofrene mix van Psyopus, The Dillinger Escape Plan, Meshuggah en jazz. Ohja, en een hoop eigen inbreng, uiteraard, want Car Bomb is beslist geen rip off van eenn bestaande band. De bovengenoemde namen zijn slechts ter indicatie, in die hoek moet u het zoeken. En hoewel Car Bomb zodoende in de geflipt-technische hoek belandt, is deze band niet echt goed met een collega-band te vergelijken. Zelden heb ik zo'n strakke doch ongecontroleerde muziekbijeenraping gehoord. Alles, maar dan ook werkelijk alles komt voorbij. Alle soorten tempo, breaks, wendingen, de vocalen varieren van hysterisch geschreeuw tot een zware grom-grunt en gefluister. De muziek is zeer onberekenbaar en hoewel de nummers een redelijke rode draad hebben, ligt deze diep verborgen. Deze muziek is niet gemaakt om met het ritme mee te bangen. Car Bomb overrompelt de luisteraar en maakt deze vervolgens helemaal gek met de zeer wispelturige riffs en zenuwslopende ritmes.

Kortom, stalen zenuwen zijn een vereiste, anders dreigt Centralia u compleet onder de voet te lopen. Deze muziek vereist eveneens een "getraind" oor dat op zoek is naar uitdagingen, en tevens ook een onvoorwaardelijke trek naar de übertechnische-ongrijpbare kant van metalmuziek. Persoonlijk neig ik eerder de andere kant op en zal ik Car Bomb ook niet tot mijn favorieten rekenen, maar dat mag geenzins afbreuk doen aan het feit dat deze band binnenkort een zeer spraakmakend debuut los gaat laten. Ya've been warned...

Tracklist:
1. Pieces Of You
2. Gum Under The Table
3. Rid
4. Cellophane Stiletto
5. Best Intentions
6. M^6
7. His Eyes
8. Hypnotic Worm
9. Cielo Drive
10. Solid Grey
11. H5N1

Score: 82 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 6 februari 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 06-02-2007 om 19:46u

het is zeker apart, ik weet alleen nog niet zeker of dat positief of negatief is