Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Andromeda - Chimera
Jaar van release: 2006
Label: Massacre Records
Andromeda - Chimera
Één van de grootmachten binnen de prog metal scene mogen we Andromeda best noemen. Hun voorgaande albums waren al geweldige albums waarop een heel arsenaal toeters en bellen uit de kast werd gehaald om de muziek zo complex mogelijk te laten zijn. Soms werd het zelfs vermoeiend en iets teveel van het goede.

De band moet dat zelf ook gedacht hebben, want "Chimera" klinkt enigszins uitgekleed. De muziek is een stuk directer, de zware groovende riffs hebben een grotere plaats ingenomen binnen de muziek en de nadruk is minder op het keyboardwerk komen te liggen. Niets mis mee, gezien het feit dat de band vetter dan ooit klinkt. De productie is van een hoog niveau, alles klinkt glashelder en de instrumentbeheersing is beter dan ooit. De vette gitaarpartijen gaan hand in hand met de zweverige toetsenpartijen en de aangename zang maakt het af.

Natuurlijk hoeven de prog liefhebbers zich niet druk te maken dat het allemaal te eenvoudig is geworden. Voor veel mensen zal de plaat nog steeds klinken als een ontoegankelijk stuk vreten. Er zijn nog talloze experimentele passages te horen en de mechanische effecten lijken ook nog wat meer te zijn uitgebouwd.

Als liefhebber van het genre kun je deze plaat gewoon niet laten liggen en wie zal toeslaan zal diep wegzinken in de complexe muziek die na 1000 luistebeurten nog steeds nieuwe elementen zal vrijgeven. Het is mooi om te horen dat de band nog altijd in staat is om sterke songs te componeren maar tevens het experimentele onderdeel van hun muziek niet uit het oog verliest.

Tel daarbij op dat alles moddervet klinkt en we hebben weer een kandidaat voor de jaarlijstjes van 2006. Uitstekend album van deze Zweedse prog metallers. Dus, niet blijven blind staren op deze woorden, op naar de platenboer en binnenhalen. Symfonisch geweld op zeer hoog niveau.

Tracklist
1. Periscope
2. In the End
3. The Hidden Riddle
4. Going Under
5. The Cage of Me
6. No Guidelines
7. Iskenderun
8. Inner Circle
9. Blink of an Eye

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 14 augustus 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]