Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Meshuggah - Contradictions Collapse & None
Jaar van release: 1998
Label: Nuclear Blast Records
Meshuggah - Contradictions Collapse & None
Tot voor kort was ik alleen bekend met het bepaald niet misselijke "Chaosphere"-album van deze Zweedse beulen. Dat was tot ik enkele dagen geleden deze reissue van Meshuggah's debuut (de mini "Meshuggah" niet meegeteld) voor een wel zeer schappelijke prijs in de cd-bakken tegenkwam. Tevens was de EP "None" uit 1994 bij de reguliere tracks gevoegd. Een echte buitenkans dus, dacht ik, en een uurtje later schoof ik de geluidsdrager in mijn cd-speler.

Voor de mensen die Meshuggah niet kennen en die houden van een vette pot technische metal met een overstuurde stem (op deze plaat neemt zanger Jens ook nog, samen met Fredrik Thordendal, de gitaar voor zijn rekening), kan ik alleen maar zeggen: Schaf jezelf dit plaatje aan! Meshuggah bestaat uit een aantal zeer goede en technische muzikanten die hun muzikale kunnen volledig willen (en kunnen) laten zien.

De muziek laat zich door de overvloed aan breaks en rare ritmes moeilijk bevatten. Het lijkt soms of de muzikanten langs mekaar aan het door spelen zijn, maar eigenlijk passen alle stukjes perfect in mekaar. En als je eenmaal tot tracks als "Greed" of "Internal Evidence" bent doorgedrongen dan beleef je er onmetelijk veel plezier aan. De bizarre solo's, de met tijden dubbele, soms aan hardcore doen denkende zang, de geniale riffs en op de koop toe een vette productie zorgen voor een topper van een metal cd, die echter niet geschikt is voor mensen die alleen naar vrij rechtlijnige muziek luisteren. Daarvoor is de cd veel te complex en te vermoeiend. Ik raad het dus ook niet aan om als je je in een redelijk opgefokte bui bevindt naar dit plaatje te luisteren!

Oh ja! Belangrijk om te weten is misschien dat op de "None" EP het nummer "Aztec Two-Step" ontbreekt. Waarom is me compleet onduidelijk!

Tracklist:
1. Paralyzing Ignorance
2. Erroneous Manipulation
3. Abnegating Cecity
4. Internal Evidence
5. Qualms of Reality
6. We'll Never See the Day
7. Greed
8. Choirs of Devastation
9. Cadaverous Mastication
10. Humiliative
11. Sickening
12. Ritual
13. Gods of Rapture

Score: 88 / 100

Reviewer: Loki
Toegevoegd: 11 april 2002

Koop dit album in

Meer Meshuggah:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Meshuggah - Contradictions Collapse & None
Reactie van Soulcollecter op 16-11-2003 om 04:32u

Ook in een beukbui is dit een geweldige plaat!